- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum afecteaza criza financiara extinderea retelelor imobiliare

17 Nov, 12:48 • cristina.mihai
Extinderea retelelor de agentii imobiliare din Romania este incetinita de criza financiara, dar si de faptul ca firmele care deschid si birouri proprii si nu apeleaza doar la francize gasesc greu spatii.
Cum afecteaza criza financiara extinderea retelelor imobiliare

„Evident ca situatia actuala mondiala ne afecteaza si ne-a mai incetinit ritmul de crestere de peste 100% anual, insa continuam sa crestem si acest lucru este cel mai important”, a declarat Adrian Sischin, director regional Re/Max in Romania.

Re/Max a intrat pe piata romaneasca la finalul lui 2006 si se extinde prin francize. In ultimele 5 luni reteaua a mai deschis doua birouri in Romania, ajungand la 25 de unitati.

In primele 6 luni de activitate in Romania Re/Max a deschis 11 agentii, iar in urmatorul an, pana in iunie 2008, numarul acestora a crescut cu peste 100%, pana la 23.

„Discutiile privind deschiderea unor noi birouri sunt continue; mereu suntem in diferite stadii cu unii potentiali parteneri privind extinderea retelei cu noi francize: unele dintre aceste discutii se si finalizeaza, altele nu, ca in orice afacere”, a mai spus Sischin.

Criza nu iarta nici agentiile imobiliare mari.

„Cu siguranta, suntem afectati de actuala situatie a pietei imobiliare: preturile pentru spatiile de retail sunt foarte-foarte mari, iar stocul disponibil – aproape inexistent”, a afirmat Valentin Ilie, directorul executiv al companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania, agentie care se extinde cu sucursale proprii la nivel de tara.

„Reteaua noastra din Bucuresti va creste independent de situatia pietei pana la 24 de sucursale, singura problema reala fiind cea anterior mentionata: lipsa spatiilor comerciale”, a adaugat Ilie.

Programul de dezvoltare al Coldwell Banker, care a intrat pe piata la inceputul lui 2007, prevedea la aceea data extinderea teritoriala cu 20 de birouri in primii trei ani de la infiintare.

In prezent, compania are 9 sucursale: 5 in Bucuresti si 4 in alte orase din Romania.

„In tara vor exista birouri in parteneriat plus franciza. Pana la sfarsitul anului avem intentia sa deschidem inca 4 birouri in tara si unul in Bucuresti. Insa, expansiunea noastra nu inseamna numai sucursale; aceasta presupune si lansarea de noi divizii: property management, mortgage, construction management, funds management, distress investments management si asa mai departe”, a aratat Ilie.

Reprezentantii retelei imobiliare americane Century 21, una din cele mai mari retele de agentii imobiliare in regim de franciza la nivel global, nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui material.

Anterior, oficialii Century 21 au declarat ca au plan deschiderea a 140 de agentii in Romania pana in 2012. Pana in august anul aceasta, in Romania erau deschise 15 agentii Century 21, pana la finalul anulul urmand sa mai fie deschise cateva.

Agentiile imobiliare mici vor suferi mai mult din cauza crizei decat cele cu forta financiara.

„Companiile imobiliare cu o paleta larga de servicii vor trece mai usor de acest moment, spre deosebire de agentiile imobiliare care nu au decat un singur domeniu de activitate, vanzarea de locuinte”, a spus Gabriel Zamfir, presedintele UNIM Bucuresti.

„Desigur ca acestea din urma vor cunoste un ritm mai lent de dezvoltare, sau chiar o stagnare a dezvoltarii noilor puncte de lucru”, a precizat Zamfir.