Real Estate

De ce nu prea se vand apartamentele noi din centrul Bucurestiului

29 Jan, 14:22 • Redactia DailyBusiness
Desi piata rezidentiala bucuresteana prezinta un trend ascendent, zona ultracentrala a Capitalei ramane „amortita". HomeFinders a realizat o radiografie a acesteia, pe baza datelor despre proiecte rezidentiale noi, preturi de tranzactionare si disponibilitati, care indica un ritm mai lent de crestere al pietei rezidentiale ultracentrale.
De ce nu prea se vand apartamentele noi din centrul Bucurestiului

Din 2011 pana in prezent, in ultracentrul Bucurestiului, respectiv perimetrul cuprins intre Universitate si Romana, Cismigiu si Gradina Icoanei, au fost livrate 242 de apartamente noi, in 9 blocuri distincte. Stocul de unitati disponibile spre vanzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din cadrul a trei proiecte care vor fi livrate anul acesta. 

Oferta din zona Ultracentrala este in crestere, insa la nivel de tranzactii si de ocupare a apartamentelor disponibile, zona inca nu s-a dezmortit. Dintre cele 9 proiecte reprezentative livrate din 2011 pana in prezent, doar 2 s-au vandut integral: Palazzo Lucilla si Urban Spaces.

Astfel, pe piata mai sunt disponible la vanzare unitati promovate inca din anul 2011, iar intr-un proiect de dimensiuni medii livrat in anul 2013, cu 52 de unitati, 33 de apartamente mai sunt disponibile, ceea ce inseamna ca s-au tranzactionat doar 36,5% din stocul total de unitati.

Pe segmentul de lux, anul acesta sunt deja in curs de livrare 84 de apartamente, ale caror preturi pornesc de la 2300 de euro pe metru patrat util plus TVA. Cu toate ca aceste unitati sunt promovate, un singur apartament s-a tranzactionat pana acum. 

Preturile medii de lista ale apartamentelor noi variaza foarte mult in functie de vecinatati, insa majoritatea sunt similare cu cele de pe segmentul mediu-superior din Nordul Capitalei. Ele pornesc de la 1300 de euro plus TVA si ajung chiar si la 2750 de euro plus TVA, preturi raportate la metru patrat util. O medie a preturilor de lista ale apartamentelor noi din ultracentru se ridica la 1930 de euro pe metru patrat util. 

„Comparativ cu pietele rezidentiale dezvoltate, preturile apartamentelor din zona ultracentrala a Capitalei sunt mai mici decat cele din zone de pe segmentul premium din Nord. Preturile accesibile nu sunt suficiente pentru a atrage cumparatorii, care astazi sunt mai interesati de view-ul din apartament si de vecinatati”, afirma Daniela Draghici, consultant HomeFinders.

Timpul mediu de vanzare al apartamentelor noi din ultracentru este cu 50% mai mare decat in Nordul Capitalei.

Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzactioneaza dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei. Intrucat aici exista foarte putine terenuri si au dimensiuni mici, blocurile noi sunt inghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodata, blocurile noi au un numar mic de locuri de parcare. Un alt factor care influenteaza decizia cumparatorilor il constituie vecinatatile. Proiectele noi se invecineaza cu blocuri vechi, incadrate pe lista de risc seismic, nationalizate sau ocupate abuziv.

„Zona ultracentrala a Capitalei este singura zona rezidentiala inca amortita din Bucuresti, desi exista atat cerere, cat si interes din partea dezvoltatorilor. In conditiile in care piata rezidentiala se afla in plina ascensiune, zona ultracentrala are cel mai scazut ritm de crestere, in urma zonelor centrale, semicentrale sau de Nord ale Bucurestiului”, explica Daniela Draghici.

Fondata in 2011, HomeFinders.ro este prima companie de consultanta imobiliara dedicata exclusiv cumparatorilor. De la infiintare, HomeFinders.ro a asistat achizitii de o valoare totala de peste 30 de milioane de euro.