- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Marile orase fara mall-uri, un camp de batalie de sute de milioane de euro

28 Jul, 00:07 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari se lupta sa inceapa proiecte de sute de mil. euro in marile orase din Romania ramase inca fara mall-uri. In ultimele 12 luni multi investitori imobiliari au inceput sa se zbata sa isi inchirieze proiectele pentru a putea demara constructia mall-urilor puse in stand-by, anterior.
Marile orase fara mall-uri, un camp de batalie de sute de milioane de euro

Dupa ce criza i-a lasat pe ploiesteni fara niciunul dintre multele centre comerciale noi promise, la inceputul acestui an AFI Europe a anuntat ca va demara constructia mall-ului din Ploiesti.  

Recent planurile companiei au inceput sa se “ancoreze” prin atragerea primului chirias important, retailerul Cora, care a inchiriat 12.500 de mp in viitorul mall din Ploiesti. Cu aceasta ocazie dezvoltatorul a repetat faptul ca in ultimul trimestru al acestui an va incepe constructia pe care vrea sa o dea in folosinta la finalul anului viitor.

Dezvoltatorul a mentionat si ca este increzator ca semnarea contractului cu retailerul francez va avea un impact pozitiv asupra procesului de inchiriere.

Proiectul va include o suprafata totala inchiriabila de 26.000 metri patrati distribuita pe doua etaje si 900 de locuri de parcare. Anterior, compania a anuntat ca acest mall va presupune o investitie de 35 mil. euro.

Ploiestiul este unul dintre orasele in care in urma cu 3-4 ani erau in plan una dintre cele mai mari densitatii de spatii comerciale la mia de locuitori, dar pe care criza l-a lasat fara niciun mall important. In oras ar fi trebuit sa dezvolte mall-uri nume mari din domeniu ca Mivan sau Sonae Sierra.

Sonae Sierra nu a inceput constructia mall-ului din Ploiesti, iar acum isi concentreaza eforturile pe inchirierea mall-ului din Craiova, unde deja au inceput unele lucrari de pregatire a constructiei.

Tot in Ploiesti ar fi urmat sa fie deschis si unul din mall-urile Tiago dezvoltate de Mivan. Dezvoltatorul irlandez a inceput sa construiasca un singur mall din reteaua Tiago la Oradea, centru comercial care a fost vandut la licitatie publica anul trecut, ca urmare a intrarii in faliment. Mall-ul a fost cumparat de o firma controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu si inca nu a fost deschis.

Acestea sunt doar doua din proiectele anuntate in oras, aici ar mai fi urmat sa fie construite mai multe centre comerciale, mai fiind anuntate inca 3 proiecte de proportii.

Craiova este cel de-al doilea mare oras ramas fara niciun mall desi erau anuntate cateva proiecte mari. Spre deosebire de Ploiesti, unde planurile de reluari de investitii sunt mai degraba exceptii, in Craiova mai toti marii dezvoltatori vor sa reinceapa proiectele amanate in ultimii 2 ani si in plus s-a anuntat si o investitie noua. In oras, Sonae Sierra a inceput deja o serie de lucrari la Adorra Mall, proiect care are deja un grad de preinchiriere de 60%. In acelasi oras K&S Development doreste sa inceapa in acest an un mall intr-o fosta hala a Electroputere Craiova, in parteneriat cu grupul Auchan.  

Mai mult, potrivit unor date anterior si proprietarii mall-ului West Gate  au depus o noua cerere pentru autorizatia de constructie, dupa ce vechile avize au expirat. West Gate este detinut de Immofinanz.

Galatiul este de asemenea un oras unde ar putea sa reinceapa un proiect de centru comercial.  

Oficialii GTC au declarat inca de anul trecut pentru DailyBusiness.ro ca ar dori sa inceapa proiectul Galleria din oras. Surse din piata au spus ulterior ca retailerul Cora a inchiriat un spatiu in mall-ul din Galati al companiei.  

Si o companie a omului de afaceri italian Toscano Domenico a anuntat ca va demara in acest an constructia unui mall in Galati, in cadrul unui proiect mai mare pe terenul fostei fabrici Trefo.

In primul trimestru din 2011 nu s-a finalizat niciun proiect reprezentativ pe piata centrelor comerciale locare. Singura exceptie este inaugurarea extensiei Promenada Mall din Braila, cu o suprafata inchiriabila de 7.000 mp, reprezentand de fapt o componenta de recreere si distractii. Consultantii Jones Lang LaSalle considera ca in anul 2011 vor fi finalizate maxim 9 proiecte, cu toate ca au fost anuntate cel putin 15.

Cele mai mari si reprezentative proiecte comerciale ce urmeaza a fi finalizate in 2011 sunt: Maritimo Shopping Center in Constanta, Palas in Iasi, Colosseum Retail Park si extensia Baneasa Shopping City in Bucuresti.