- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile locuintelor au atins un nou minim in noiembrie, de la inceputul crizei

06 Dec, 11:25 • Redactia DailyBusiness
Preturile apartamentelor din marile orase din Romania au continuat sa se ieftineasca cu inca 2% si in noiembrie, dupa o scadere lunara de 3% in octombrie, un nou prag minim fiind atins pe segmentul apartamentelor la nivel national, potrivit imobiliare.ro.
Preturile locuintelor au atins un nou minim in noiembrie, de la inceputul crizei

Valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro inregistrata la sfarsitul lunii noiembrie la nivel national, 1.049 euro/mp util, reprezinta nivelul minim al ultimilor doi ani si jumatate pentru segmentul rezidential.

Cea mai accentuata rata de scadere lunara, de 2,7%, a fost resimtita in Constanta.

Scaderi importante au fost inregistrate si in Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov sau Bucuresti.

In Ploiesti preturile au stagnat, in timp ce in Iasi am asistat la o crestere destul de importanta, de 2,1%.

Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna noiembrie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util, cu 21 euro/mp mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.218 euro/mp, la nivelul intregii tari, preturile apartamentelor sunt in prezent cu aproape 14% mai mici.

Cea mai mare scadere de pret in ultimele 12 luni se inregistreaza la Timisoara si depaseste 18%.

La fel ca si in lunile anterioare, preturile au continuat sa scada, fiind atinse noi praguri minime la majoritatea categoriilor de apartamente din orasele analizate.

„Anul a inceput intr-o nota optimista, cei mai multi jucatori din piata au estimat chiar o stabilizare a preturilor. Insa primele 11 luni ale acestui au adus scaderi semnificative, scenariu la care ne asteptam si in primele luni ale anului viitor”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica in luna noiembrie o valoare medie de 1.164 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 1%, fata de luna precedenta, fiind atins un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt in medie cu 11,8% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor vechi din Capitala a caror pret a scazut cu 1,9%. Apartamentele noi, insa, au inregistrat o scadere de 0,4%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna noiembrie la 1.329 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 0,4% fata de luna octombrie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.334 euro. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,7% mai mic.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu o camera, care s-au ieftinit cu 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o crestere de 0,8% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 0,4%.

In noiembrie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a continuat sa scada. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.104/euro mp de suprafata utila, cu 1,9% mai putin decat in luna precedenta si cu 12,5% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut.

Nu toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat scaderi. Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,1%.

Portalul imobiliare.ro a fost lansat in ianuarie 2000 si a depasit de curand pragul de 19.000 de vizitatori unici pe zi.