CARIERE

Esti in clasa de mijloc? Cat trebuie sa castigi ca sa poti deschide o afacere

14 ianuarie 2014, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
M.jpg
"Numai clasa de mijloc poate sa traga economia in sus" ľ suna un cliseu repetat de ani de zile, dar agreat de toata lumea, de la simpli cetateni pana la guvernanti si analisti financiari. Cine intra insa in aceasta categorie, ce castiguri asigura unui roman posibilitatea de a deveni antreprenor?

Cand incepi un business, te izbesti de multe probleme: birocratie, dificultatea de a accesa un credit (sau un fond european), gasirea de piete si de angajati bine pregatiti. Dar pana acolo, trebuie sa ai un venit care sa te scuteasca de grija zilei de maine.

Cam greu sa fii om de afaceri daca abia reusesti sa iti acoperi cheltuielile zilnice. Macar la nivelul de minim decent de viata sa te afli. Dar ce presupune acest standard?

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) a calculat pentru acest nivel un venit de 1.409 lei (316 euro), corespunzator lunii iulie 2013.

Ce inseamna trai decent

"Minimul de trai decent acopera pe langa capitolele fundamentale ale existentei unei persoane (alimente, imbracaminte, incaltaminte, locuinta, servicii), educatia si formarea profesionala, dar si statutul social cu dezvoltarea si participarea individului in societate", a spus Adina Mihailescu, reprezentanta ICCV, intr-un studiu prezentat la conferinta internationala pe tema, organizata in decembrie 2013.
Sursa: ICCV
Sursa: ICCV

Studiul a fost realizat luand in calcul articole de imbracaminte cu durata de utilizare de 5 ani, produse electrice si electrocasnice cu consum A si A+, concepute pentru a folosi minimum de energie si apa, o cantitate de hrana corespunzatoare unui consum de 2.700 calorii pe zi.

De asemenea, au mai fost incluse cheltuieli de transport, servicii culturale, cu produse de igiena, medicamente, chirie, precum si un fond de economii.

"Din punct de vedere al alimentelor, ele au fost selectate din piete, hyper si supermarketuri cu afluenta mare de cumparatori, avandu-se in vedere un pret minim si o anumita calitate", a explicat Mihailescu.

In iulie 2013, cand nivelul minim de trai decent putea fi asigurat cu 1.409 lei, salariul mediu net pe economia nationala era de 1.635 de lei, deci mai ramaneau circa 200 de lei pentru investitii intr-o afacere.Dar aici observam ca "minimul decent" inseamna practic sa strangi cureaua aproape la sange, pentru ca nu au fost luate in considerare cheltuieli (de fite?) precum excursii ori sala de fitness.
áIar studiul a mers pe cote minimale. De exemplu, la cheltuielile de transport apare o suma de 28,9 lei, in timp ce un abonament lunar la metrou costa 50 de lei.

Cine face parte din clasa medie?

Din datele de mai sus, putem afirma ca angajatul platit cu salariul mediu pe economie nu face parte dintr-o adevarata clasa de mijloc, capabila sa impulsioneze economia nationala. Dar cine ar intra in aceasta categorie?

"Exista mai multe abordari in ce priveste conditiile pe care o famile trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata ca facand parte din clasa medie", scria site-ul de analiza economica BusinessDay.ro.

"Astfel, in SUA,una dintre abordari este cea potrivit careia o familie din clasa medie castiga intre 75% si 125% din venitul median per familie la nivel national; in Marea Britanie, pentru a face parte din clasa medie trebuie sa ai studii superioare, sa ocupi o pozitie de specialist sau manager, si sa ai o locuinta proprietate personala. Conform unei alte abordari, o familie din clasa medie castiga suficient incat sa mai ramana cu o treime din venit dupa ce isi acopera cheltuielile de baza (locuinta, mancare etc)", se arata in articolul citat.

Pentru ca nu avem o definitie standard a clasei medii, putem sa ne intrebam totusi cati romani castiga binisor peste minimul de trai decent. Pe baza datelor Institutului National de Statistica, jurnalistii de la Ziarul Financiar estimau ca in octombrie 2009, circa 450.000 de romani castigau peste 500 de euro pe luna, iar in octombrie 2011, un numar de 190.000 obtineau un venit de peste 1.000 de euro pe luna. Acelasi nivel se inregistrase si cu trei ani mai devreme, in octombrie 2008, asadar criza nu a adus modificari substantiale la acest capitol.

Foarte probabil, cifrele nu s-au schimbat prea mult de atunci, deoarece in ultimii ani nu am avut cresteri economice spectaculoase.

Romania, tot pe la coada Europei

Cat de bine stam fata de alte popoare din Europa la salariul mediu? Intr-un grafic publicat pe Wikipedia (castiguri in dolari), Romania se afla, la fel ca toate tarile din estul continentului plus Portugalia, la categoria cea mai de jos ľ sub 1.000 de dolari pe luna.
Sursa: Wikipedia
Sursa: Wikipedia

Cu 485 de dolari pe luna, depasim numai tari precum Moldova (263 dolari), Ucraina (432 dolari), Albania (436 de dolari), Bulgaria (442 dolari), Macedonia (471 dolari), Serbia (479 dolari).

Spre comparatie, Slovenia are 1.310 dolari pe luna salariu mediu, Polonia 908 dolari, Cehia 963 dolari, ca sa ne referim la state din fostul lagar comunist.

Dintre tarile dezvoltate, amintim Franta (2.928 dolari), Marea Britanie (2.500 dolari), Spania (2.220 dolari), ca sa nu mai vorbim de niveluri record, precum cele inregistrate in Danemarca (4.028 dolari) sau Elvetia (5.600 de dolari).á
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Angela Similea a spus:
14/01/2014 11:41
Articolul ar fi foarte potrivit pentru Catavencu sau TimesNewRoman. M-am distrat maxim!!!! Felicitari!
 
Bussines Plannerul a spus:
14/01/2014 11:47
Un venit de 1500 ron lunar abia daca asigura mentinerea in viata a unei mici afaceri incepute de 20 de ani. Dar riscurile pe care le presupune o mica afacere in Romania sunt uriase. Amenzile care decurg din obligatiile unei firme catre stat sunt astronomice.
Deci pentru a incepe o mica afacere in Romania, trebuie sa ai un venit care sa acopere din resursele salvate si minim doua amenzi uriase, cumulat de cca 50.000 RON.
 
Alecsandru-Filip a spus:
25/02/2014 03:41
Ridicol! Ca sa faci parte din clasa de mijloc trebuie sa-ti permiti cel mult pana la 30 de ani sau putin trecut de aceasta varsta sa-ti cumperi o casa decenta in care sa nu stai cu viitoarea familie ca intr-o cutie de chibrit, o masina decenta, din cand in cand un concediu in strainatate s.a.m.d. Toate acestea fara a face NICIUN imprumut la banca pt a le detine.
 
Eu Antreprenor a spus:
22/04/2014 12:55
In aceasta perioada afaceri profitabile pot avea probleme serioase din cauza cash-flow-ului! Chiar si cu entuziasmul de inceput, e greu sa nu inchizi portile, mai ales cand iti recuperezi greu banii din facturi. Si ca sa obtii un credit, chiar si de factoring trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Sunt foarte putine societatile de factoring care dau bani tinand cont si de potentialul unei afaceri, dincolo de conditiile clasice..

https://www.google.ro/search?q=3.%09In+aceasta+perioada+afaceri+profitabile+pot+avea+probleme+serioase+din+cauza+cash-flow-ului!+&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp&gws_rd=cr&ei=DTpWU9mLN4OK5AT8zYHgBA#channel=np&q=In+aceasta+perioada+afaceri+profitabile+pot+avea+probleme+serioase+din+cauza+cash-flow-ului!&rls=org.mozilla:en-US:official
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter