- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Borza: Statul a fost cel mai destept baiat la Hidroelectrica

06 Oct, 17:49 • Redactia DailyBusiness
Statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii, a afirmat Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Borza: Statul a fost cel mai destept baiat la Hidroelectrica

Borza, prezent sambata la inaugurarea ecluzei de la Portile de Fier I, a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la „capusarea” Hidroelectrica.

„Hidrelectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-a-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: „Baietii destepti”. S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman”, a spus reprezentantul Euro Insol, citat de [url=http://www.economica.net/borza-statul-a-fost-cel-mai-destept-baiat-la-hidroelctrica-sau-cel-putin-complice_35508.html]Mediafax[/url].

Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre „baietii destepti” sunt legate de faptul ca ministri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantitati de energie mai mare decat putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoita sa cumpere energie la preturi foarte mari.

Borza a declarat recent ca Hidroelectrica ar putea [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/borza-hidroelectrica-poate-iesi-din-insolventa-in-decembrie-falimentul-ar-aduce-bezna-in-romania-81540/]iesi din insolventa[/url] pana la 31 decembrie, iar intrarea companiei in faliment ar cauza disparitia „unui monopol” de pe piata serviciilor de reglare a sistemului energetic si ar avea ca efect „intrarea in bezna” a Romaniei.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita. Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu ‘baietii destepti’ au [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cauzele-intrarii-in-insolventa-a-companiei-hidroelectrica-79732/]insumat 1,1 miliarde de euro[/url] in perioada 2006-2012, a declarat, in august, Remus Borza, reprezentatul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.