COMPANII

229 tone de carne si produse din carne, retrase de la comercializare. Sanctiuni de 71.500 lei (Update 2)

12 martie 2014, ora 18:11 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Carne-vitrina-mare.jpg
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.

Verificarile au fost demarate in urma informatiilor referitoare la existenta la comercializare si in depozite a unor cantitati de carne alterate si cu data durabilitatii minimale depasita.

Potrivit presedintelui ANPC, Marius Dunca, citat de Agerpres, inspectorii institutiei vor incepe, de joi, controale in supermarketurile din toata tara.

Anchetatorii au facut miercuri perchezitii la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri ca evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare.

Potrivit Mediafax, ministrul a adaugat ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune.

El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale. "Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria", a mai spus Constantin.

Citeste si:
Carne stricata sau gripa aviara: De ce se tem mai mult romanii

Carne alterata si evaziune fiscala de 15 milioane de euro. Angajati ANPC, implicati in caz (Update 1)

12 martie 2014, ora 13:48, autor(i): Andreea Radu 
Carne-pig.jpg
DIICOT a anuntat ca perchezitiile de miercuri vizeaza doua grupari formate din 80 de persoane, suspectate ca au importat carne din state UE, pe care au vandut-o "la negru", o modalitate de actiune a grupurilor infractional fiind sprijinita de mari producatori de pe piata de carne din Romania, dar si de angajati din cadrul ANPC si lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Directiei Generale Anticoruptie, cu sprijinul ANAF - Directiei Generale Antifrauda Fiscala, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, au efectuat in data de 12 martie 2014 un numar de 102 perchezitii domiciliare pe raza a 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.

Prejudiciul este estimat la peste 15 milioane de euro.

In cauza exista suspiciunea rezonabila, ca membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, prin intermediul unor societati comerciale din Romania achizitionau in principal carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA, conform DIICOT.Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare - coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - "la negru".

De asemenea, exista suspiciunea ca reteaua achizitioneaza marfa din spatiul intracomunitar fara plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantoma" ale retelei si o vinde pe piata interna "la negru" la un pret apropiat de valoarea marfii cu TVA, insa mult sub pretul pietei, fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale.

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din tari comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se intorcea in Romania prin societati de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile. Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza.

Potrivit DIICOT, in derularea activitatilor ilegale membrii retelei utilizau o serie de firme detinute in mod direct ori prin interpusi, asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile.

Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare.

De asemenea exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse in consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unui dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum.

Aceste activitati infractionale au beneficiat de sprijinul unor angajati din cadrul ANPC si lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

In cauza au fost instituite masuri asiguratori in vederea recuperarii prejudiciului. Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrala vor fi audiate 80 de persoane, urmand a fi dispuse masuri legale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Jandarmeriei Romane.

DIICOT precizeaza ca persoanele cercetate in prezenta cauza beneficiaza de garantia legala si constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.

Perchezitii in cazul unei grupari care ar fi livrat in magazine produse din carne alterata (Articol initial)

12 martie 2014, ora 10:06 
Carne-vitrina-mare.jpg
Anchetatorii fac perchezitii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.

Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile, facute de procurorii DIICOT, vizeaza membrii unei grupari organizate suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani si punere in circulatie de produse alterate.

Conform surselor citate de Mediafax, gruparea infractionala ar fi produs, in acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

Sursele au precizat ca membrii gruparii aduceau din tari ale Uniunii Europene carne pe care o puneau in vanzare in magazine din Romania fara sa declare cantitatile. On cazul in care carnea depasea termenul de valabilitate, aceasta era procesata si transfomata in diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vanzare in magazine.Un alt scandal a izbucnit anul trecut, cand Avicola Calarasi, una dintre firmele implicate in dosarul de evaziune fiscala de peste 50 milioane de euro, a livrat lantului de magazine Selgros "cantitati importante" de carne alterata.

Citeste si:
Carne stricata sau gripa aviara: De ce se tem mai mult romanii
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 01:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter