COMPANII

Ce solutii au lichidatorii pentru companiile de stat aflate in dificultate

24 octombrie 2011, ora 12:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Andrei_Cionca_CITR.jpg
Casa de Insolventa Transilvania (CITR) atrage atentia asupra faptului ca, in actualul context economic dificil, managementul privat, dublat de masurile de eficientizare a activitatii specifice procedurii  insolventei, sub supravegherea unui administrator judiciar,  pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat supra-indatorate.

Problemele principale cu care se confrunta companiile de stat aflate in dificultate sunt legate de dezechilibrul intre activ si pasiv, precum si de faptul ca activitatea curenta produce pierderi. Potrivit CITR, tratarea fenomenului de supra-indatorare printr-un plan de reorganizare reprezinta o masura institutionala de reducere a datoriilor care poate duce la eficientizarea activita?ii companiilor de stat.  

Insolventa este deja un fenomen la nivel macroeconomic, afectand in prezent 30.000 de companii, insa  din pacate majoritatea acestora recurg la faliment, media nationala a cazurilor de reorganizare fiind de numai 4% din totalul dosarelor de insolventa.  

Cu toate acestea, exista deja in mediul privat cazuri de reorganizari de succes, care se pot extinde si in cazul companiilor de stat.  “Statul joaca un rol important in toate procedurile de reorganizare, prin pozitia sa de creditor garantat, avand interesul de a mentine in viata companiile pentru beneficii legate de locurile de munca salvate si de contributiile la buget prin taxele achitate la zi. Cu toate acestea, votul creditorilor bugetari in reorganizarile judiciare este intotdeuna unul implicit negativ, din cauza limitarilor legislative” a declarat Andrei Cionca (foto), Managing Partner CITR.  

In ceea ce priveste imbunatatirea cadrului legislativ pentru companiile in reorganizare, pe langa aspectele legate de votul creditorilor bugetari, reprezentantii CITR atrag atentia asupra necesitatii reglementarii situatiei finantarii companiilor aflate in insolventa, precum si garantarii, pentru companiile in aceasta situatie, a dreptului de a participa in procedurile de achizitii publice.    

CITR face legatura intre debitoare si ceilalti participanti in procedura (institutii publice, creditori bugetari, banci si furnizori de utilitati sau de alte materii prime). Compania detine birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timisoara. Din portofoliul companiei fac parte Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom, Fortus Iasi, etc. CITR a gestionat pana in prezent un numar aproximativ de 500 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 02:27
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter