- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

„Cele 10 porunci” pentru Ungureanu: Cum sa gestioneze averea statului si relatiile cu FMI si Basescu

07 Feb, 00:07 • razvan.codorean
Noul premier desemnat, Mihai Razvan Ungureanu (foto) va avea o misiune destul de dificila, avand in vedere criza de pe scena politica si mai ales provocarile de ordin economic. Zona euro ar putea intra in recesiune, iar acest fapt va afecta puternic economia romaneasca.
Cele 10 porunci pentru Ungureanu: Cum sa gestioneze averea statului si relatiile cu FMI si Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca in urma discutiilor avute cu partidele parlamentare, „s-a agreat desemnarea” lui Mihai Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), in functia de prim-ministru.

DailyBusiness.ro a intrebat o serie de oameni de afaceri si analisti economici despre „fisa de post” a noului premier. In urma raspunsurilor, am sintetizat 10 masuri pe care Ungureanu ar trebui sa le puna in practica pentru a rezista in functie si a duce tara pana la alegeri, fie ca acestea vor fi in toamna sau anticipate.

[b]1.Sa respecte indicatiile presedintelui Basescu[/b]

Principala conditie pentru a ocupa locul lasat liber de Emil Boc. Dupa ce acesta s-a dovedit extrem de docil in relatia cu seful statului, este de asteptat ca Traian Basescu sa continue sa preseze noul guvern cu ideile sale de reforma si modernizare a statului. Potrivit analistilor, daca noul premier nu ii va respecta indicatiile, nu este exclus sa aiba soarta „partenerului de nadejde” Emil Boc.

[b]2. Sa urmeze programul FMI[/b]

O conditie esentiala ca noul guvern sa mentina credibilitatea Romaniei in ochii investitorilor. Programul de reforme stabilit de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru 2012 are ca principale coordonate asigurarea stabilitatii macro-bugetare, privatizarea societatilor de stat, restructurarea sistemului sanitar, atragerea fondurilor europene si dezvoltarea unor investitii publice cu potential de dezvoltare pe orizontala, generatoare de locuri de munca.

[b]3. Sa tina „cu dintii” de buget[/b]

Noul premier si guvernul sau vor trebui sa urmareasca cu mare atentie realizarea bugetului pe 2012, in conditiile in care Romania si-a asumat un deficit bugetar de 1,9%. Acesta nu va putea fi realizat decat prin scaderea cheltuielilor si cresterea veniturilor statului, astfel ca atragerea fondurilor europene si cresterea nivelului de incari din taxe si impozite trebuie sa fie in prim-plan. Orice depasire a deficiului bugetar ar putea atrage, totodata, si o posibila sanctionare financiara a Romaniei, daca vom adopta in martie noul plan de coeziune fiscala decis la Bruxelles.

[b]4. Sa scoata „la mezat” firmele statului[/b]

Privatizarile sunt cheia de bolta pentru noul guvern in 2012. Banii din privatizari ar urma sa reprezinte un tampon serios care sa protejeze Romania in fata crizei din zona euro. Anul trecut, niciuna dintre firmele de stat nu a ajuns pe bursa, desi guvernul s-a angajat ca va scoate la vanzare mai multe pachete de actiuni. FMI a insistat, in ultima misiune de evaluare, realizata zilele trecute, pentru vanzarea pachetelor de actiuni detinute de stat la Petrom, Romgaz, Transelectrica, complexurile energetice, Oltchim si alte 45 de companii.

[b]5. Sa inceapa reforma in sanatate[/b]

Pentru noul guvern, una dintre sarcinile importante va fi derularea procesului de reforma in sistemul sanitar. Scandalul izbucnit in urma demisiei lui Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, si retragerii legii sanatatii din dezbatere publica nu a rezvoltat problema. FMI insista pentru restructurarea spitalelor, introducerea sistemului de coplata si a concurentei in domeniul sanitar. Noul premier va avea sarcina dificila de a gasi o solutie care sa multumeasca atat populatia, intr-un an electoral, cat si Fondul Monetar International care cere insistent oprirea finantarii risipei din acest domeniu.

[b]6. Sa dezvolte un dialog mai bun cu patronatele si sindicatele[/b]

O doleanta venita din partea tuturor partenerilor sociali, fie ca e vorba de patronate sau sindicate. Guvernul Boc a reusit performanta de a atrage nemultumiri din toate zonele societatii dupa ce a lansat pe banda rulanta proiecte de legi de reforma fara o minima dezbatere sau studiu de impact.

[b]7. Sa evite actiunile de genul „Boc la lopata”[/b]

Oamenii de afaceri afirma ca Romania nu are nevoie de un premier popular, dispus oricand sa isi „suflece manecile”si sa treaca la lopata, cum a demonstrat Emil Boc la deszapezire. Noul premier trebuie sa isi asume rolul de coordonator al actiunilor statului si sa actioneze de asa natura incat sa nu mai fie luat prin surprindere de realitate, fie care vorbim de proteste violente de strada sau de vicisitudinile vremii.

[b]8. Sa evite sa faca politica[/b]

Noul premier trebuie sa evite declaratiile politice daca vrea sa adune consensul necesar pentru a trece proiectele de legi prin parlament. Prim-ministrul trebuie sa fie prototipul functionarului destept, muncitor si discret care sa initieze, deruleze si sa duca la bun sfarsit proiectele incepute.

[b]9. Sa iasa in Occident, la reuniunile internationale[/b]

O alta doleanta a celor chestionati de DailyBusiness.ro este ca noul premier sa isi asume activ rolul de reprezentant al Romaniei la reuniunile internationale. Emil Boc a lipsit cu desavarsire la intalnirile cu omologii sai. Avem nevoie de un premier inteligent care sa stie, prin diplomatie, sa sustina interesul national, fie ca vorbim de viza Schengen sau de sustinerea unor proiecte de investitii private in Romania.

[b]10. Sa angajeze o comunicare mai buna cu populatia[/b]

Este una dintre doleantele cele mai intalnite in relatarile interlocutorilor DailyBusiness.ro. O comunicare mult mai directa, in termeni simpli cu populatia este extrem de importanta mai ales din prisma anului electoral. Fara sa explice oamenilor masurile asumate, guvernul va esua la fel ca si cabinetul Boc intr-o mare de nemultumire.