- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cutia Pandorei in justitie. Grupul celebritatilor care au facut cunostinta cu arestul

22 Jun, 13:51 • karina.popescu
Condamnarea fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare reprezinta cea mai rasunatoare decizie a justitiei in procesele anti-coruptie din Romania. Cazul nu este insa unul singular, pentru ca el vine dupa mai multe pedepse aplicate in ultimii doi ani. DailyBusiness.ro va prezinta grupul celebritatilor care au facut cunostinta cu arestul.
Cutia Pandorei in justitie. Grupul celebritatilor care au facut cunostinta cu arestul

Sorin Ovidiu Vantu, cu trei pasi inaintea procurorilor

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat joi la un an de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost acuzat ca l-a santajat pe Sebastian Ghita.

Potrivit acuzarii, in perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita, parte vatamata in dosar, sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate. Concret, constrangerea a fost realizata de catre Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar prin amenintarea cu uciderea lui Sebastian Ghita, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.

Ioana Maria Vlas, fost presedinte al SOV Invest, firma de investitii care a administrat Fondul National de Investitii (FNI), a declarat la RTV ca se indoieste ca  Sorin Ovidiu Vantu o sa stea multa vreme la inchisoare,  “pentru ca tot ceea ce a facut in arest, indiferent de dosar, se ia in considerare. Deci nu o sa fie peste masura de dificil. Domnul Vantu este deja obisnuit„.

Vintu a fost retinut prima data pe 15 iunie 2005, cand a fost condamnat la 2 ani de inchisoare in dosarul privind Banca Internationala de Dezvoltare (BID), fiind acuzat de fals in declaratii si uz de fals. Procesul s-a finalizat insa dupa 4 ani, cand infractiunile erau deja prescrise.
[img=3064][/img]

Omul de afaceri a mai fost implicat in dosare privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) – cel mai scump proces din istoria justitiei, pentru care statul a platit 700.000 lei la fiecare termen de judecata – si Fondul National de Acumulare (FNA).

In afara de dosarul „Ghita”, in toate cazurile penale in care a fost implicat de-a lungul timpului, a fost achitat sau condamnat abia dupa prescrierea faptelor. In 2006, cand se afla pentru prima data in fata instantei, a declarat ca banii de constituire a BID erau pentru el, in aceea perioada, „maruntis pentru trabucuri”.

In septembrie 2010, Vantu a fost arestat preventiv timp de 29 de zile pentru favorizarea lui Nicolae Popa, care fugise din tara. Acesta a fost condamnat, in lipsa, la 15 ani de inchisoare, pentru ca a fraudat peste 300.000 de investitori FNI.

P 8 noiembrie anul trecut, acesta a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, impreuna cu Liviu Luca, in dosarul Petromservice, pe motivul delapidarii companiei. Probele aduse de procurori ar arata ca toate cele 22 de companii offshore prin care a fost fraudata Petromservice sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si apropiatii acestuia, prejudiciul fiind de peste 83 milioane de euro.

Avand in vedere handicapul locomotor al inculpatului, este foarte probabil ca SOV sa stea mai putin in inchisoare decat este prevazut.

[img=3065][/img] Adrian Nastase, „Pestele mare”

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare, dupa trei ani si jumatate de judecata in dosarul “Trofeul calitatii”.

Fostul premier a fost acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala, prin initierea unui simpozion.

Evenimentul „Trofeul calitatii in constructii” a fost organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, potrivit Hotnews.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al ISC, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi, bani care nu au ajuns insa la bugetul institutiei, ci la patru fime care s-au ocupat de organizarea evenimentului, detinute de sotii Popovici, Bogdan si Marina: Media Globe Invest, Urban Consult, Axa Management si Contur Media.

Reprezentantii DNA au mai stabilit ca „asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii – s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata”.

Ulterior, sustin procurorii DNA, banii au fost transferati, prin operatiuni specifice spalarii de bani, in conturile altor firme detinute de sotii Popovici – Media On si Forum Invest si Fundatia Invest si Arond, de unde o parte au ajuns in conturile  Eurografica, detinuta de Vasile Mihail Cristian, potrivit Gandul.

Din aceasta suma, inculpatul patronul Eurografica a platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala – caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase.

Prin aceleasi procedee, Nastase ar fi obtinut bani pentru materiale electorale si de la firma Vertcon din Bacau, unde sefa ISC Irina Jianu fusese actionara.

Potrivit rechizitoriului DNA, ISC a fost prejudiciat cu aproape 70 de miliarde de lei vechi. In 2012, institutia a solicitat majorarea prejudiciului la 75 de miliarde lei vechi.

“Solutia data este mult mai importanta pentru sistemul judiciar din Romania, decat pentru evaluarea celor de la Bruxelles. Arata in primul rand ca atunci cand judecatorii au probe ca s-au comis fapte de coruptie, nu mai au reticente in a aplica pedepse aspre,, indiferent de pozitia pe care a ocupat-o sau o ocupa persoana dovedita ca fiind corupta. In al doilea rand, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciara din tara noastra, pentru ca aceasta solutie sanctioneaza o activitate de finantare ilegala, oculta, a unei campanii electorale”, a declarat seful DNA Daniel Morar pentru RFI.

Avocatii lui Adrian Nastase, citati de Gandul, au sustinut ca dosarul facut de DNA este unul politic, in spatele caruia s-ar afla presedintele Traian Basescu, contracandidatul din 2004 al lui Adrian Nastase. Din aproape 1.000 de martori chemati in instanta, nu s-a obtinut nicio declaratie care sa il incrimineze direct pe clientul lor, sustin acestia.

Avocatii apararii au incercat, prin mai multe tertipuri si tergiversari, sa amane deznodamantul acestui proces.
Adrian Nastase mai are doua dosare penale aflate in faza finala la instanta suprema, in care s-au dat deja verdicte, care au fost insa contestate cu recurs la completul de 5 judecatori –“Zambaccian” si “Matusa Tamara”.

Potrivit declaratiei de avere din vara lui 2008, Nastase avea in proprietate terenuri in Bucuresti, Cornu, Corbeanca, o casa in Bucuresti, un autoturism marca Mitsubishi si conturi in banca de peste 100.000 euro. Presa relata insa anterior ca acesta detine mai multe case si ca singura locuinta recunoscuta oficial de fostul premier este apartamentul de 378 metri patrati situat in imobilul din Zambaccian.

Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, dupa ce a aflat ca va trebui sa execute sentinta, impuscandu-se in gat. Acesta a fost operat joi dimineata la Spitalului Floreasca din Capitala si urmeaza sa ramana internat circa 2 saptamani.

[img=3066][/img] Ioan Avram Muresan, condamnat dupa 12 ani

In mai anul acesta a mai avut loc o situatie mai putin obisnuita. Un fost ministru a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare, la peste 12 ani dupa ce isi exercitase functia.

Ioan Avram Muresan a fost ridicat de politisti de la domiciliul sau din Baia Mare si dus la Centrul de Retinere si Arest Preventiv Maramures, dupa ce instanta suprema l-a condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri.
 
Ioan Avram Muresan este primul caz de ministru deferit justitiei pentru infractiuni de drept comun, primul caz in care un demnitar e trimis in fata instantei de Parchetul National Anticoruptie (actuala DNA).

Acesta a spus despre pedeapsa primita ca e o comanda politica, sustinand ca nu este niciun motiv real pentru care sa stea dupa gratii, iar condamnarea lui este o „rusine a justitiei romane”, potrivit Adevarul.

Muresan a declarat ca procesul este inechitabil: „Am cerut patru martori, insa cei mai importanti doi dinte ei nu au fost acceptati. Este vorba despre Mircea Geoana, care era atunci ambasador la Washington, si Lawrance Johnson, reprezentantul USAID in Romania, pana in 2002. Voiam ca Geoana sa valideze discutiile pe care le-am avut la Washington”.

Fostul ministru spune ca procesul a fost grabit in mod nejustificat: „M-au trimis de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunal si invers, timp de 12 ani, iar acum l-au judecat intr-o luna de zile”.

„E o slugarnicie fara margini. Vor sa se laude la Bruxelles cu marea lor victorie”, a mai spus fostul ministru.

Muresan a mai declarat ca a purtat, in mai, o corespondenta cu Arhivele Nationale al Statelor Unite, de unde a primit mai multe documente care ar putea dovedi ca banii au fost folositi legal.
Mai mult, el spune ca a informat Comisia de Abuzuri din SUA, de unde a primit raspuns ca se va constitui o comisie de ancheta care va analiza cum s-au cheltuit toti cei 10 milioane de dolari.

[img=3067][/img] Catalin Voicu mai poate ataca sentinta

Senatorul PSD Catalin Voicu a fost condamnat la 5 ani de executare, la inceputul lunii iunie a acestui an. Decizia instantei nu este definitiva, ea poate fi atacata la Completul de 5 judecatori al instantei supreme.

In acelasi timp, instanta a decis confiscarea a 200.000 de euro si 118.000 de lei de la senatorul PSD, si a mentinut sechestrul pus pe mai multe imobile care apartin demnitarului. DNA a anuntat ca va face recurs.

Catalin Voicu a fost arestat preventiv in martie 2010, in urma celui mai mare scandal care a zguduit justitia romana. Trimis in judecata doua luni mai tarziu, demnitarul avea sa petreaca un an si patru luni in arest preventiv, fiind acuzat de mai multe fapte de coruptie, scrie EvZ.ro.

Pe 11 decembrie 2009, Voicu a fost pus sub acuzare de DNA pentru doua infractiuni de trafic de influenta. El a fost acuzat ca in cursul anului 2009 ar fi „pretins si primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale, aflate pe rolul organelor judiciare”. Procurorii anticoruptie au dispus fata de inculpat masura obligarii de a nu parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile. La data acuzarii, era vicepresedinte al Comisiei pentru aparare din Senatul Romaniei.

In cazul senatorului, procurorul a cerut condamnarea la cate sapte ani de inchisoare pentru cele doua fapte de trafic de influenta si doi ani pentru cea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, rezultand din contopirea lor – sapte ani de inchisoare plus doi ani de sporire a pedepselor.

Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

[img=3071][/img] Mihail Boldea: Fuga in Kenya

Deputatul galatean Mihail Boldea (PDL) a fost cercetat de procurorii DIICOT pentru fraude imobiliare. In acest scop, Parlamentul i-a ridicat imunitatea in 20 martie, moment in care el se afla in strainatate. La 22 martie, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventiva.

Cu cateva zile inainte, mai precis pe 16 martie, furios ca urma sa faca obiectul unei anchete, Boldea a declarat ca „toti romanii ar trebui sa fuga din tara”. El chiar a plecat in Africa a doua zi. In 27 martie, insa, a fost adus din Kenya si supus investigatiilor.

Ce acuzatii i se aduc?

Potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), sunt date si indicii rezonabile in legatura cu participatia penala a deputatului Mihail Boldea, in perioada 2006-2011, in obtinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea in eroare a unor persoane, cu ocazia incheierii unor contracte de vanzare-cumparare ale unor imobile, ascunzand situatia juridica reala a acestora ori existentei unor conventii comerciale in ceea ce priveste bunurile, scrie [url=http://www.gandul.info/news/deputatul-mihail-boldea-internat-la-spitalul-de-urgenta-galati-dupa-ce-i-s-a-facut-rau-in-arest-9772110]Gandul[/url].

Lui Boldea i s-a facut rau joi noapte, cand se afla in arest la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Galati. El a fost transportat la spital.

[img=3068][/img] Monica Iacob Ridzi, „salvata” de boala

Anul trecut, un scandal puternic a scos-o in prim-plan pe Monica Iacob Ridzi, fostul ministrul al Tineretului.

Aceasta a fost acuzata de procurorii DNA de abuz in serviciu, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie si complicitate la mai multe infractiuni facute de consilierii sai, dupa cum anunta, la acea vreme, [url=http://www.realitatea.net/monica-iacob-ridzi_922786.html]Realitatea.net[/url].

Monica Iacob Ridzi ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului „pentru a-si promova imaginea de om politic”, desi acestea erau destinate evenimentelor pentru Ziua Nationala a Tineretului.

Anchetatorii mai sustineau ca Ridzi ar fi achizitionat ilegal produse electronice, in valoare aproximativ 100.000 de lei.

Spre sfarsitul lui 2011, aceasta a fost depistata cu o boala foarte grava la maduva osoasa.

[img=3070][/img] Sorin Apostu, salubrizare „murdara”

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a fost acuzat de nereguli in operatiuni cum ar fi acordarea contractului pentru serviciile de salubrizare a orasului si in ce priveste asigurarea parcului auto al regiei locale de transport, si arestat preventiv, in noiembrie 2011. De asemenea, el a fost suspendat din functie.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite, scrie [url=http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Inca_o_incercare_esuata-_Sorin_Apostu_ramane_in_arest-dupa_ce_ICCJ_i-a_respins_recursul_fostului_primar_0_706129502.html]Adevarul[/url].

Apostu a cerut sa fie eliberat din arestul preventiv, dar instanta i-a respins solicitarea.