- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Francezii le dau bani romilor sa isi deschida firme in Romania

12 Sep, 18:11 • Redactia DailyBusiness
Autoritatile romane si franceze au identificat un grup tinta de 80 familii de romi originari din judetele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinti si Timis, aflati in Franta si care accepta sa revina in Romania, ei urmand sa primeasca din partea statului francez un ajutor financiar pentru deschiderea unei firme.
Francezii le dau bani romilor sa isi deschida firme in Romania

Sprijinul financiar va fi acompaniat de un program de instruire a acestor romi si va fi reglementat printr-un acord intre Ministerul Muncii, Ministerul Administratiei si Internelor si Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare (OFII). Acordul prevede instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinsertia familiilor de romi revenite din Franta. Proiectul de sprijin este experimental, scrie Mediafax.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au ajuns miercuri in Romania pentru a incerca sa abordeze de la radacina problema romilor.

Pe acest fond, aproximativ 200 de romi au protestat, miercuri, la sediul Guvernului din Bucuresti, nemultumiti ca demnitari francezi vin in Romania pentru a le cunoaste problemele, iar Guvernul doar „se face ca intelege”.

Cei aproximativ 200 de protestatari au cerut presedintelui Traian Basescu sa ii sustina pentru ca Alianta Civica Democrata a Romilor (ACDR) sa poata candida la alegeri. Acestia au strigat „Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!”, „Haideti cu noi, sa scapam de hoti si de mafioti!”, „Vrem dreptate!”, „Libertate!”, „Demnitate!”, „Pacat de sangele varsat!”.

Presedintele francez Francois Hollande a anuntat dumnica seara ca acesta vizita presupune abordarea problemei romilor „la sursa”.

In legatura cu dosarul romilor, ministrul francez de Interne Manuel Valls a afirmat marti, inainte de venirea la Bucuresti, ca Franta „nu poate primi toata mizeria din lume si din Europa”.

„Astazi, nu putem sa ne permitem sa primim toate aceste populatii care sunt condamnatii pamantului, care sunt hartuite in tara lor, care sunt discriminate”, a declarat acesta.