COMPANII

Grecii, "pe butuci" la ei acasa, fac afaceri de miliarde in Romania

01 noiembrie 2011, ora 00:07, autor(i): Silviu Boiangiu   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
picture-of-greece-flag-421x285px.jpg
Desi Greciaare datorii de mai multe sute de miliarde de euro, carora nimeni nu le mai stie numarul, companiile elene fac afaceri de miliarde de euro si au cote semnificative pe piete importante din Romania, precum sectorul financiar, telecom sau real-estate.

Chiar luni, complexul comercial City Mall din Bucuresti, aflat in insolventa de aproximativ un an, a fost cumparat pentru 17,3 milioane de euro de compania Star Imob Construct, controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.

Papalekas are un istoric indelungat pe piata imobiliara din Romania. Acesta a vandut acelasi mall pentru 100 milioane de euro in 2006, dupa ce il cumparase, cu doar un an in urma, cu 45 milioane de euro.

Pe langa City Mall, Papalekas a mai vandut in 2008 trei proiecte imobiliare din nordul Capitalei catre Deutsche Bank Asset Management, in urma unei tranzactii de 340 milioane de euro.Fondul de investitii Blue House Capital este un alt jucator semnificativ elen care activeaza pe piata din Romania. Acesta a achizitionat in acest an cladirea Praktiker din Craiova pentru 10 milioane de euro si proiectul Astoria Business Center din Bucuresti, pentru o suma similara.

Din portofoliul fondului mai fac parte proiecte precum City Gate Office Development, Olympia Tower Office Development si Victoria Center Office Development din Bucuresti.

In urma cu cativa ani, mult mai multi dezvoltatori din Grecia anuntau investitii majore in Romania, care au fost stopate, insa, de criza economica. Un exemplu in acest sens este Panhol Development, care are peste 150 de hectare de teren in Bucuresti si anunta, in perioada de boom economic, investitii de 500 milioane de euro in tara noastra.

Aproape 30% din sistemul bancar romanesc, in mana elenilor

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), National Bank of Greece (prin Banca Romaneasca), Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank.

EFG Eurobank, care detine Bancpost, si Alpha Bank, au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona, si astfel vor crea al treilea jucator ca marime de pe piata din Romania.

Bancile elene din Romania au in total o cota de piata de 27% din piata bancara romaneasca, potrivit declaratiilor facute in iunie de presedintele Traian Basescu.

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu declara la finele lunii trecute ca un potential faliment al Greciei ar pune Romania in situatia de a pregati un "Plan B" in cazul caruia "cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie".

OTE, cel mai mare jucator din telecomul local

Grupul elen de comunicatii OTE este cel mai mare jucator din industria telecom din Romania, fiind actionar majoritar atat in operatorul de telefonie mobila Cosmote, cat si in furnizorul de linii fixe Romtelecom.

Impreuna, cele doua companii aveau la 30 iunie 11,85 milioane de clienti, dintre care 6,95 milioane de clienti erau ai Cosmote iar 4,9 milioane ai Romtelecom.

Cele doua companii sunt conduse in prezent de acelasi CEO, grecul Stefanos Theocharopoulos, iar o eventuala fuziune ar crea cel mai mare operator telecom din Romania, atat dupa numarul de clienti cat si dupa cifra de afaceri.

Totodata, compania nou-creata ar fi singura cu o cota semnificativa pe toate cele patru segmente importante ale pietei telecom (telefonie fixa, telefonie mobila, internet si televiziune).

Grecii, pe locul 6 in topul investitiilor straine din Romania

Potrivit datelor Registrului Comertului, companiile din Grecia ocupa locul sase in topul investitorilor straini prezenti in tara noastra, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta si Cipru.

Astfel, la 31 iulie existau in Romania 5.075 societati cu participare elena, care aveau un capital social subscris in valoare de 1,95 miliarde de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
CristianV a spus:
01/11/2011 10:13
Un caz tipic de Gigel are de luat bani de la Ionel, Ionel are de luat bani de la Titel, si ce sa vezi Titel are de luat bani de la Gigel la randul lui. Aparent toata lumea este pana in gat cu datoriile, practic toata lumea este perfect solvabila. Se numeste blocaj financiar, pentru ca Gigel il alearga pe Ionel iar Ionel fuge de Gigel dar il alearga la randul lui pe Titel. Daca s-ar pune toti trei la masa si ar discuta si-ar da seama ca de fapt totul se rezolva scriptic si nici nu e nevoie de bani.
 
ion gh a spus:
01/11/2011 11:04
Asa se spala banii cel mai bine dupa care profitu se depoziteaza in Cipru s-au alt paradis fiscal.
 
Radu a spus:
01/11/2011 15:50
Da, mi-a placut asta cu Gigel, Ionel si Titel. Doar ca este vorba despre datoriile relativ mici. Ati uitat sa spuneti ca in afara de datoriile astea ale unuia fata de altul, cei trei mai au datorii si la banci. Este aproape de necrezut ca toata populatia lumii (per ansamblu) si toate guvernele lumii au datorii, dar este usor explicabil prin faptul ca toate aceste datorii sunt catre banci si institutii financiare in spatele carora se afla aproximativ 1% din populatie. Restul de 99% au datorii catre banci in final, chiar daca mai au datorii si fata de Gigel, Ionel si Titel.
 
CristianV a spus:
02/11/2011 13:33
:)) mai interesant este ca Gigel, Titel si Ionel sunt chiar bancile.
 
Radu a spus:
02/11/2011 15:19
Da, asta a fost tare! Felicitari!! :))
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 16:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter