COMPANII, CARIERE

Hidroelectrica incepe recrutarea a 67 de manageri privati si concedierea a 800 de angajati

07 martie 2013, ora 14:15 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
somaj1-mare.jpg
Admistratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat joi ca saptamana viitoare va incepe o campanie de recrutare a 67 de manageri privati pentru compania de stat.

"Aceasta campanie se adreseaza tuturor celor competenti si buni profesionisti din Hidroelectrica si din afara Hidroelectrica", a afirmat Borza, citat de Mediafax.

Euro Insol a desfiintat, in 16 ianuarie, 22 posturi de director din Hidroelectrica, iar cei 57 de directori din noua organigrama a companiei de stat au fost numiti cu delegatie, pentru o perioada de 90 de zile, pana la ocuparea posturilor prin concurs.

Selectarea directorilor care vor ocupa functii in Hidroelectrica in urma unor concursuri va fi realizata de Euro Insol si de firmele de recrutare Egon Zehnder International, Adecco si Pedersen&Partners.“Hidroelectrica va trebui, dupa 8 luni de la declararea insolventei, sa puna in aplicare masurile necesare pentru continuarea, intr-o alta forma, a activitatii de mentenanta asigurata de catre filialele Hidroserv”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Activitatea filialelor de reparatii si mentenanta constituie una dintre cele 9 cauze ale insolventei Hidroelectrica, conform Raportului intocmit de catre Euro Insol, administratorul judiciar al societatii, deoarece costul lucrarilor efectuate de Hidroserv-uri a crescut nejustificat, de la 12 milioane euro in 2002, la momentul infiintarii, pana la 110 milioane de euro in 2011, in conditiile in care capacitatile neretehnologizate ale Hidroelectrica au scazut, in aceesi perioada, cu circa 2300 MW.

Odata cu retehnologizarea agregatelor, personalul Hidroserv care asigura servicii de mentenanta ar fi trebuit sa scada cu circa 40%, in mod natural si economic, proportional cu ponderea de 40% pe care o au cei 2300 de MW retehnologizati, in totalul de 6643 MW putere instalata detinuta de societate, conform documentului.

In loc sa scada, pe masura ce o parte dintre hidroagregate nu mai aveau nevoie aceleasi volum de lucrari de reparatii si intretinere, ca urmare a retehnologizarii, realizate de Hidroelectrica cu investitii de circa 1,5 miliarde de euro, personalul filialelor Hidroserv a crescut cu aproximativ 25%, de la 2041 persoane in 2002, la 2529 persoane in 2012, se mai spune in comunicat.

Euro Insol administratorul judiciar al Hidroelectrica, societate care detine 100% din capitalul social al acestor filiale de reparatii si mentenanta, a implementat masurile necesare pentru inregistrarea la Registrul Comertului a unei singure entitati juridice, rezultata prin fuziunea celor 8 filiale, astfel incat sa fie salvata cea mai mare parte a locurilor de munca de la Hidroserv-urile aflate in pragul incapacitatii de plata, din cauza datoriilor scadente si neachitate in valoare de peste 104 milioane lei, acumulate fata de terti.

Sindicatele nu accepta, si protesteaza, impotriva reorganizarii filialelor Hidroserv care, pana la 31 decembrie 2013, presupune disponibilizarea a 800, dintre cei 2500 de salariati existenti acum, si aplicarea unui contract colectiv de munca sustenabil din perspectiva veniturilor si unitar din punct de vedere al grilei de salarizare si a celorlalte drepturi de personal.

Disponibilizarile ar trebui sa aiba loc in 2 etape: 500 persoane pana la 30 martie 2013 si 300 persoane pana la 31 decembrie 2013.

Procesul de disponibilizare a angajatilor de la cele opt Hidroserv-uri din tara va incepe vineri, 8 martie, si sunt vizati, in principal, salariatii de la Hidroserv-urile Valcea, Portile de Fier si Slatina, deoarece aici se inregistreaza costuri nejustificate, a anuntat joi Remus Borza, citat de Agerpres.

Potrivit calendarului de disponibilizari, pana la sfarsitul lunii iunie isi vor pierde locurile de munca 500 de persoane de la cele opt Hidroserv-uri din tara, urmand ca pana la sfarsitul anului 2013 sa ramana fara slujba inca 300 de persoane, a spus Borza.

Conform comunicatului de presa, protestul sindicalistilor din filialele de mentenanta este unul nejustificat, lipsit de ratiune si fundamente economice pentru ca:
  • Angajatii celor 8 filiale Hidroserv nu au relatii de munca directe cu Hidroelectrica;
  • Hidroelectrica este la zi cu plata facturilor scadente catre filialele Hidroserv;
  • Necesarul de servicii de reparatii si mentenanta al Hidroelectrica a scazut si va scadea, in continuare, ca urmare a investitiilor de peste 1,5 miliarde euro realizate in ultimii zece ani pentru retehnologizarea hidroagregatelor.
Este o realitate faptul ca Hidroserv-urile trebuie sa se adapteze economiei reale, ca nu pot avea un viitor cu cheltuieli de personal care reprezinta peste 38% din cifra de afaceri si ca nu pot sa subcontracteze catre firme de casa, 30% din lucrarile pe care le-au obtinut prin incredintare directa de la Hidroelectrica, modalitate prin care au fost sifonate, doar in ultimii trei ani, 300 milioane lei (cca. 70 milioane euro)”, se mai arata in document.

Protestul si revendicarile sindicatelor afecteaza procesul de reorganizare, in mod obiectiv necesar, in conditiile lipsei de competitivitate pe piata a Hidroservurilor, din cauza personalului supradimensionat, a regiilor si cheltuielilor de sectie foarte mari. Lipsa de competitivitate economica a acestor filiale, dependente pana acum, in proportie de 99-100%, de contractele incheiate cu Hidroelectrica, reprezinta un handicap major in perioada urmatoare. Pentru ca, Hidroelectrica estimeaza pentru anul 2013 lucrari de mentenanta si investitii in valoare de 220 milioane lei (cca. 50 milioane euro), la nivelul valorii lucrarilor realizate in 2007, un an de varf din punct de vedere al preturilor de executie, iar contractarea lucrarilor se va face prin licitatie, in conditii de competitivitate si transparenta.

Masurile implementate de catre Euro Insol, administratorul judiciar al Hidorelectrica, societate care detine in proportie de 100% capitalul social al filialelor Hidroserv, au in vedere crearea unui Hidroserv integrat, cu aproximativ 1800 salariati, cu o baza tehnica si logistica comuna si cu o arie extinsa de activitate, care va putea acoperi, pe langa serviciile clasice de mentenanta, lucrari corective la echipamente in exploatare si o serie de alte lucrari externalizate de Hidroelectrica catre terti, cu un volum anual estimat la 200-300 milioane euro.

Sunt vizate lucrari de montaj echipamente hidroenergetice; lucrari de automatizari camera de comanda si statii electrice; lucrari de constructii hidrotehnice; precum si studii de pre/fezabilitate, proiecte tehnice.

Procesul de transformare a filialelor Hidroserv detinute de catre Hidroelectrica intr-o noua societate capabila sa utilizeze mai eficient a resursele umane si logistice pe care le detine, in conditiile cresterii generale a eficientei operationale are in vedere si siguranta Sistemului Energetic National, prin mentinerea unui grad crescut de disponibilitate a echipamentelor Hidroelectrica, care acopera 25-30% din productia de energie electrica din Romania si 80 % din volumul de servicii de sistem necesar sigurantei SEN.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Mai 2022, 06:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter