COMPANII

Invazia moldovenilor? Efectele eliminarii vizelor la frontiera de Est

05 mai 2014, ora 00:07, autor(i): DailyBusiness.ro   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eu.jpg
Peste 2.500 de moldoveni au parasit anul trecut tara de origine pentru a se stabili in strainatate. Lunea trecuta, doar in prima zi de eliminare a vizelor pentru spatiul Schengen, peste 1.600 de cetateni ai Republicii Moldova au trecut frontierele cu Uniunea Europeana. Care vor fi efectele asupra Romaniei ale liberalizarii circulatiei pentru vecinii de peste Prut?

Peste 1.600 de cetateni moldoveni, detinatori de pasapoarte biometrice, au traversat punctele de trecere situate la frontiera cu Uniunea Europeana si Aeroportul International Chisinau, in prima zi a eliminarii regimului de vize.

Pe 28 aprilie 2014 s-a eliminat obligativitatea vizelor de calatorie de scurta durata in tarile membre Schengen si cele care s-au angajat sa aplice in totalitate acquis-ul Schengen (Cipru, Croatia, Bulgaria, Romania). Acest lucru inseamna ca cetatenii moldoveni pot calatori in aceste state europene (unele membre UE altele nu) pe perioade scurte de maxim 90 de zile in decurs de 6 luni si cu conditia de a poseda un pasaport biometric.

Astfel, moldovenii posesori de pasapoarte biometrice nu vor mai trebui sa mearga la consulat si sa plateasca taxa de viza ci vor merge direct la aeroport. Atat si nimic mai mult. Eliminarea vizelor nu inseamna nici dreptul de a se stabili si a trai liber pe teritoriul Uniunii Europene si nici dreptul de a munci liber, acestea fiind in continuare limitate si reglementate pe baza de permise de munca si de sedere, spune Alin Cristian Mituta, specialist in afaceri europene pe blogul sau de pe contributors.ro.Mitul invaziei, desfiintat

Obtinerea unui regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeana de catre Moldova nu va face ca statele membre sa fie invadate de imigrantii moldoveni, potrivit realizatorilor unui studiu citat de timpul.md.

In schimb, vor fi intensificate relatiile dintre persoane si companii, va creste cererea pentru transport si calatorii, va fi redusa imigrarea ilegala si vor fi refacute legaturile sociale dintre emigranti si cei ramasi singuri acasa, conform aceluiasi studiu.

Si un sondaj al IPP, dat recent publicitatii, ne arata ca opiniile moldovenilor sunt riguros divizate: 50% considera ca anularea vizelor este importanta si tot 50% cred ca nu e importanta.

60% dintre moldoveni care emigreaza aleg Rusia

Aproximativ 720.000 de moldoveni (din mai putin de 4 milioane populatie totala) se aflau in strainatate in decembrie 2010, iar dintre acestia, cam 285.000 erau absenti pentru o perioada de peste 12 luni.

Banii trimisi in tara de moldovenii aflati la munca in strainatate constituie, in mod constant, peste 20% din PIB, iar in vremuri bune au atins si ponderea de 36% (pentru comparatie si pentru a intelege importanta fenomenului, remitentele reprezinta in jur de 6% din PIB in Romania).

Si acum, partea interesanta: peste 60% din cei plecati la munca in strainatate lucreaza in Rusia si doar 20% in Italia, iar restul, in procente mult mai mici, se afla in Portugalia, Franta, Turcia sau Israel, explica Victoria Stoiciu, specialist in migratie si politici europene, pe blogul sau.

Ea adauga ca, de regula, persoanele cu venituri mai mici si cu un nivel de calificare mai jos se indreapta catre Rusia, in timp ce cei cu pregatire superioara si venituri peste medie tind sa plece in statele UE.

"Si nu, explicatia nu e aceea ca, vezi doamne, avem de-a face cu niste inculti iubitori de rusi. Explicatia e tot economica: plecarea in Rusia presupune o investitie mult mai mica decat migratia in UE, prin urmare nu toata lumea isi permite sa plece in UE chiar daca ar vrea", spune Victoria Stoiciu.

Ea arata ca Rusia e o solutie mult mai ieftina, mult mai la indemana si aproximativ la fel de atractiva financiar ca migratia in UE (salariul mediu al moldovenilor ce muncesc in Rusia e de aproximativ 900 de dolari), ca sa nu punem la socoteala cunoasterea limbii, care faciliteaza enorm gasirea unui loc de munca.

Atragerea tinerilor

Liberalizarea regimului de vize va avea un impact pozitiv asupra tinerilor moldoveni, care vor putea mult mai usor sa se incadreze in diferite programe europene, actiuni de voluntariat ce presupun calatorii in tarile din spatiul Schengen.

Tinerii vor fi scutiti de taxele consulare si de timpul pierdut in cozile la ambasade, astfel nu vor avea, se mentioneaza intr-un studiu privind impactul liberalizarii regimului de vize asupra mobilitatii tinerilor.

Sefa directiei relatii internationale si integrare europeana din cadrul Ministerului Educatiei, Ludmila Pavlov, a remarcat ca in 2013 circa 6.000 de tineri au obtinut burse in strainatate. Scopul propus este ca Republica Moldova sa aiba pana in anul 2020 circa 20% din studenti mobili in spatiul european.

Beneficii in turism

Eliminarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, incepand cu 28 aprilie 2014, va dubla numarul turistilor moldoveni in Romania, spun oficialii Bibi Touring Touroperator.

In 2013, Romania s-a pozitionat de-abia pe locul cinci in preferintele turistilor moldoveni, dupa Turcia, Bulgaria, Grecia si Ucraina, una dintre marile probleme fiind conditiile dificile de obtinere a vizei. Totusi, Romania ocupa primul loc in preferintele moldovenilor pe partea de turism montan, unde media pachetului turistic este de 130 de euro de persoana pentru 4 nopti de cazare.

In 2013, prin intermediul agentiilor de turism situroperatorilor din Republica Moldova, au plecat in strainatate 157.600 de turisti si excursionisti, cu 7,3% mai mult comparativ cu 2012.

Majoritatea cetatenilor moldoveni a plecat in scopuri de odihna, recreere si agrement (97,9%). In acest context, Romania a fost vizitata de circa 15.000 de turisti moldoveni, majoritatea absoluta alegand statiunile montane, in timpul sezonului de iarna si in special al sarbatorilor pe rit vechi.

Asadar, eliminarea vizelor pentru moldoveni ar putea stimula veniturile operatorilor romani din turism si transport, precum si atragerea de tineri calificati. In timp ce calatoriile in scopuri turistice sau de schimb de experienta sunt vazute cu ochi buni atat in Moldova cat si in tarile UE care se confrunta cu o rata ridicata a somajului, plecarile definitive nu sunt incurajate. Si asta deoarece
continuarea migratiei in masa a moldovenilor ar duce la scaderea sub cotele critice a fortei de munca interne si astfel a atractivitatii pentru investitiile straine, atrag atentia specialistii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Tara Hategului a spus:
10/05/2014 19:30
Ei na,chiar asa e!
Moldovenii sunt iubitori de rusi,de chestia cealalta ..ma abtin,de ce sunt vrajiti de RUS si nu de ROM,daca ar vrea UNIREA,nu le-ar fii rau!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 02:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter