COMPANII

Istoria recenta a unui stat hartuit: Cele mai mari "tunuri" care au lovit in buget

05 ianuarie 2012, ora 22:31   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
baniiii.jpg
Bugetul statului a fost prejudiciat cu sute de milioane de euro in ultimii ani, conform dosarelor intocmiteá de procurori si comisarii Garzii Financiare. Vezi ce nume apar implicate printre afacerile cu cele mai mari pagube.

1.ááá "Speta Celestini" - 357 milioane euro

In perioada 2009-2010, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor au finalizat mai multe acte de control la societati implicate in dosarul privind omul de afaceri italian Antonello Celestini. Autoritatile au stabilit un prejudiciu total in valoare de 357 de milioane de euro, adus bugetului general consolidat, constand in cea mai mare parte din accize si taxa pe valoare adaugata.

In acest dosar a fost retinut pentru trafic de influenta un inalt functionar al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care ar fi cerut in decurs de 4 ani mita in valoare de 1,8 milioane euro. Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au mai retinut si un avocat, care sustine ca mita ar fi trebuit sa ajunga la seful ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a negat insa acuzatiile.Potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi dat mita pentru a evita blocarea conturilor unei firme, pentru a transfera 960 tone de tutun din Romania in Italia fara plata accizelor si pentru a i se permite sa deschida o fabrica de tigari clandestina.

2.áá áMarian Iancu ľ peste 300 milioane euro

In noiembrie anul trecut, omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la 10 ani de detentie in dosarul Rafo, de catre Tribunalul Bucuresti. Decizia tribunalului poate fi constestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Alexandru Marian Iancu, impreuna cu 3 administratori ai VGB Impex SRL, sunt acuzati ca au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde lei. Prejudiciul total rezultat este de 1,35 miliarde lei, potrivit unor date ale Fiscului.

"Este o eroare judiciara. Avocatii vor indrepta asta la Curtea de Apel. Probabil sunt mai multe nume de 'Iancu' implicate in dosar si de aici confuzia. Sunt niste societati comerciale pe acea lista, dar n-au nicio legatura cu mine. Eu nu sunt implicat in dosarul Rafo", a spus in replica Marian Iancu.

3.áá áCodrut Seres ľ 165 milioane dolari

Codrut Seres, fost ministru al Economiei, si fosti directori ai Hidroelectrica sunt acuzati de subminarea economiei nationale si de producerea unui prejudiciu de 165 milioane dolari, potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Procurorii DIICOT sustin ca in perioada 2002-2003 inculpatii din acest dosar au dispus cumpararea de energie electrica de la Termoelectrica la preturi mari, energie pe care au revandut-o catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

De asemenea, in perioada 2003-2004, acestia ar fi actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de 4 contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9-10 ani, desi Hidroelectrica nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare, potrivit DIICOT.

4.áá áIoan Niculae - 126 milioane dolari

SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei nationale in cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae, in aceasta cauza fiind cercetate penal 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Autoritatatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit DIICOT, "in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de Romgaz, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

In replica, Ioan Niculae a declarat ca nu a comis nicio ilegalitate.á"DIICOT nu mi-a adus nicio invinuire oficiala, iar stirea bomba care tot circula prin ziare si la televizor este total falsa si neadevarata. Este o campanie absolut incorecta, nu pot sa inteleg de ce DIICOT a permis ca asa-zise surse judiciare sa dea astfel de informatii", a declarat omul de afaceri, citat de b1.ro.

In ceea ce priveste contractele preferentiale cu Romgaz, acesta sustine ca informatiile sunt "aberante si periculoase", precizand ca nu exista contracte diferentiate, iar Romgazul nu are nicio legatura cu stabilirea pretului.

"Nu exista contracte diferentiate, pretul se stabileste de Agentia Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE), Romgazul nu are nicio legatura cu stabilirea pretului. Nu stiu la ce contracte se refera procurorii, dar de 100 de ani se tot semneaza contracte", a mai spus Ioan Niculae.

5.áá áTudor Chiuariu si Zsolt Nagy - 8 milioane euro

In decembrie 2010, cei doi fosti ministri au fost trimisi in judecata alaturi de alte patru persoane de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din cauza unui prejudiciu de peste 8 milioane euro adus statului roman.

"In perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii companiei Posta Romana au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului roman in proprietatea privata a Imopost Developments", se arata intr-un comunicat al DNA.

In acest demers "au fost implicati si doi membri ai Guvernului Romaniei prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel Imopost Developments", se mai arata in comunicat.

Prin trecerea in proprietatea privata a terenului Postei Romane din Calea Victoriei, statul roman a fost prejudiciat cu suma de 8,62 mil. euro, potrivit reperezentantilor DNA.

Pe langa Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, si Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, au mai fost trimisi in judecata si trei directori ai Postei Romane si evaluatorul terenului in cauza.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ghita Felix a spus:
06/01/2012 09:37
Si ce s-a intamplat mai departe ,NIMIC ,noi ne platim ca prostii taxele iar acesti borfasi ca altfel nu pot sa ii numesc fura in continuare cu o nesimtire iesita din comun . Suntem un popor prost ,plin de lasi asa cum ne demonstreaza istoria mai veche sau mai putin veche ,asa ca ne meritam soarta ,sunt state unde pentru asa evaziune fiscala exista chiar pedeapsa suprema iar la noi nu se intampla nimic ,RUSINE acestor oameni care ne conduc.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, 05:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter