- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

MEF: In 2015 Romania va deveni independenta energetic

06 Jun, 07:32 • Redactia DailyBusiness
Investitiile anuntate in sectorul energetic, de 30 mld. euro pana in 2020, ar trebui sa asigure Romaniei independenta energetica chiar din anul 2015, a declarat, marti, directorul general in Ministerul Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu.
MEF: In 2015 Romania va deveni independenta energetic

Investitiile anuntate in sectorul energetic vizeaza, in principal, independenta energetica a Romaniei, a precizat Alexandru Sandulescu.

Conform estimarilor MEF, odata cu finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, pentru care se vor investi 2,4 miliarde de euro, Romania va deveni independenta din punct de vedere energetic.

Romania are nevoie de investitii de circa 2 miliarde de euro pentru protectia mediului in sector, alte 2 miliarde de euro pentru reabilitarea grupurilor termoenergetice, circa 2-3 miliarde euro pentru sectorul nuclear si intre 1-1,5 miliarde euro pentru in zona hidro, a precizat Sandulescu.

‘Resursele financiare vor fi asigurate in continuare si de statul roman, desi principalele resurse vor fi atrase de la investitorii privati’, a mai spus oficialul MEF.

Romania va primi, in perioada 2007-2013, fondurile structurale de aproximativ 600 milioane euro.

‘Fondurile structurale pot fi utilizate doar pentru cresterea eficientei energetice si promovarea resurselor regenerabile si mai putin pentru investitii in noi capacitati’, a explicat Sandulescu.

Cercetarea si descoperirea de noi zacaminte, prioritatile MEF

Romania si-a propus sa investeasca peste 270 de milioane de euro, pana in 2010, in cercetare si descoperire de noi zacaminte, prospectare seismica, sau foraje. Alte 500 de milioane de euro vor fi investite in cresterea capacitatii de inmagazinare subterana iar 160 de milioane vor fi alocati lucrarilor de exploatare. In sectorul petrolier, Petrom a anuntat investitii de 3 miliarde de euro in exploatare, rafinare, procesare si distributie.

In ceea ce priveste complexurile energetice, Ministerul Economiei si Finantelor vizeaza investitii de 700 milioane euro la Rovinari, 760 de milioane de euro la Craiova si 570 milioane euro la CE Isalnita-Craiova, investitii in protectia mediului si retehnologizare.

Planurile Ministerului Economiei si Finantelor in sectorul gazelor naturale vizeaza investitii de 300 milioane euro in urmatorii 8 ani, in special in modernizarea si dezvoltarea retelelor de distributie.