COMPANII

Mina de aur pe care sta la propriu Bucurestiul: Cum s-ar putea castiga zeci de milioane din canalizare

31 ianuarie 2015, ora 00:07, autor(i): Mona Manole 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
canalizare.jpg
La 150 de ani de cand cautatorii de aur au facut cariera in Vestul Salbatic, oamenii cauta si acum metale pretioase in principiu in acelasi mod. In Romania, precum si in alte tari cu potential, exista companii miniere care intentioneaza sa deschida noi mine in munti. Exista oare si alte modalitati mai profitabile de a cauta aur in 2015?

Cercetatorii spun ca deseurile din canalizare pot fi o potentiala sursa neobisnuita de aur, argint, platina si alte metale. Un studiu nou estimeaza ca intr-un oras de un milion de locuitori pot fi colectate din deseuri metale in valoare de 13 milioane de dolari anual, sau 280 dolari pe tona de namol, scrie FastcoExist.com.

Extrapoland aceste date la un oras precum Bucurestiul, care are circa 2 milioane de locuitori, rezulta ca anual ar putea fi extrase metale din canalizare in valoare de 26 de milioane de dolari.

Finantati partial printr-un grant pentru "nano-prospectare", cercetatorii au analizat un esantion mare de ape uzate de orase din SUA, inclusiv de la fabrici de tratare a deseurilor metalice.

"Initial am crezut ca exista aur doar in doua zone importante, dar l-am gasit chiar si in instalatiile de tratare a apelor uzate mai mici”, spune Paul Westerhoff , un profesor de inginerie la Universitatea de Stat Arizona, care a condus noul studiu.

Unele dintre metale probabil provin dintr-o varietate de surse, am putea ingera particule minuscule de argint, de exemplu, atunci cand mancam cu tacamuri din argint sau cand bem apa de la conductele construite din aliaje de argint. De asemenea, la instrumentele medicale se folosesc adesea metale precum aur si argintul. Alte particule provin uneori din deseuri care curg in jos in canalele de scurgere in timpul proceselor de productie din fabrici.

Desi extragerea metalelor din aceasta sursa poate fi dificila, Westerhoff crede ca e posibila. In opinia sa, un astfel de procedeu ar fi rentabil in orasele mari. De asemenea, ar putea fi eficient si in orasele cu fabrici mari.

In 2009, intr-o suburbie din Tokyo plina cu fabrici s-a descoperit mai mult aur in canalizare decat intr -o mina de aur din apropiere.

Instalatia de epurare a apelor uzate din centrul Japoniei a inregistrat un randament mai mare la extractia de aur decat unele dintre cele mai bune mine de aur din lume, scria Reuters la acea data. Procentul ridicat de aur gasit in canalizare poate fi explicat prin numarul mare de producatori de echipamente de precizie din vecinatate care utilizeaza metalul galben. Mai exact, au fost extrase 1.890 grame de aur pe tona de cenusa provenita din incinerarea deseurilor din canalizare.

Acesta este un continut de aur mult mai mare decat cel obtinut de la mina Hishikari, operata de Sumitomo Metal Mining Co Ltd , de respectiv 20-40 grame de metal pretios pe tona de minereu.

Intr-o zi, am putea cumpara un telefon sau un alt gadget realizat cu metale pretioase extrase din canalizare. Pentru moment, exista, de asemenea, modalitati mai usoare de a obtine metalele de care avem nevoie, spre exemplu doar prin reciclarea miliardelor de smartphone-uri pe care le cumparam in fiecare an. Dupa unele estimari, exista la fel de mult aur in cateva zeci de smartphone-uri cat intr-o tona de minereu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter