COMPANII

Peste 100 de companii au solicitat documentatia pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru

16 martie 2013, ora 14:33 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Hidroelectrica-stejaru.jpg
Un numar de 103 companii din intreaga lume au solicitat documentatia de precalificare pentru licitatia publica deschisa cu participare internationala pentru retehnologizarea primei hidrocentrale de mare putere construita in Romania - CHE Stejaru, proiect in valoare estimata de 110 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis de Hidroelectrica.

25 de companii, grupate in 17 consortii, s-au prezentat la sedinta de deschidere a aplicatiilor pentru precalificare la licitatie din 15 martie 2013. Companiile participante provin din China, Germania, Austria, Spania, Franta, Rusia, Israel, Finlanda, Norvegia, Croatia si Slovenia, un singur consortiu avand in componenta o companie din Romania.

In afara de publicarea invitatiei de precalificare pe web site-ul Hidroelectrica, web site-ul BERD, in jurnalul Uniunii Europene si in doua publicatii din presa centrala, aceasta a fost transmisa direct si catre peste 300 de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul hidroenergetic, cat si tuturor ambasadelor de pe teritoriul Romaniei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, precizeaza ca a organizat o licitatie de acest tip pentru a stopa practica atribuirilor directe si a licitatiilor restranse, incepute in 1997 cu retehnologizarea centralei Portile de Fier I, continuand cu Portile de Fier II, Gogosu, Olt Inferior si Lotru, care au costat Hidroelectrica aproximativ 1 miliard de euro.

In decembrie 2012, administratorul judiciar si administratorul special ai Hidroelectrica si BERD au agreat, la Londra, reluarea procesului de licitatie pentru Proiectul de Retehnologizare al CHE Stejaru dupa ce acesta a fost suspendat in iulie 2012, ca urmare a intrarii societatii in insolventa. Finantarea Proiectului de Retehnologizare CHE Stejaru a fost contractata in iulie 2011 si este asigurata printr-un credit sindicalizat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 70 milioane euro, precum si ErsteBank si CaixaBank - cate 20 milioane euro, fiecare.

CHE Stejaru, cu o productie anuala de 435.000.000 KWh si peste 50 de ani de operare in Sistemul Energetic National, a fost pusa in functiune intre anii 1960-1961 si este echipata cu 6 turbine verticale de tip Francis cu o putere totala instalata de 210 MW (4x27.5MW + 2x50MW). Lucrarile de retehnologizare vor face posibila functionarea in conditii de siguranta si la randamente maxime a CHE Stejaru pentru inca cel putin 30 de ani.

Pana la inregistrarea aplicatiilor pentru precalificare, au fost efectuate vizite in santier de catre companiile care au solicitat acest lucru si au fost transmise raspunsuri la toate solicitarile de clarificari primite din partea potentialilor ofertanti, conform procedurilor BERD.

Documentatia de atribuire - caietele de sarcini, modelul de contract si formularul de oferta - a fost finalizata in luna februarie 2013, urmeaza a fi supusa aprobarii Consiliilor tehnico-economice ale Hidroelectrica, cat si aprobariiAdministratorului Judiciar si a Board-ului tehnico-economic al BERD si va fi disponibila la sfarsitul lunii aprilie 2013, pentru firmele care indeplinesc criteriile de calificare pentru depunerea ofertelor tehnice si comerciale angajante.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 17:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter