COMPANII

Piata berii a scazut cu 9% in primul semestru

07 octombrie 2014, ora 15:15 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bere.jpg
Volumul pietei berii a atins 7,3 milioane hl pe primele sase luni ale anului in curs, in scadere cu aproximativ 9% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei.

Ca urmare a contractiei consumului, Asociatia Berarii Romaniei estimeaza ca bugetul Romaniei a pierdut 60 milioane de lei in primul semestru 2014, valoare aferenta accizei si TVA-ului corespunzatoare volumului cu care piata a scazut.  

“Pana acum doi ani, evolutia pietei berii a fost corelata cu puterea de cumparare a romanilor, piata reusind la nivelul anului 2012 sa isi restabileasca echilibrul. Din 2013 insa, cand statul a intervenit artificial la nivelul pietei berii prin cresterea accizei in lei cu 16%, continuand in 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiasi taxe, acest echilibru s-a rupt, piata berii reactionand de atunci printr-o scadere accentuata si continua. In astfel de conditii, orice alt factor conjuctural – cum a fost vremea capricioasa din vara aceasta, isi produce efectele mult mai pronuntat..”, a declarat Onno Rombouts, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.  

„Sectorul berii contribuie in prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, aproape jumatate din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investitii ce au atins pana acum 1,25 miliarde euro, sectorul berii asigura direct si indirect un numar de 76.700 de locuri de munca pentru romani. In 2014, veniturile la bugetul statului din TVA si acciza platite de sectorul berii s-au ridicat la peste 900 milioane lei”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei Berarii Romaniei.    “Daca pana acum vorbeam despre rolul de stimul pe care piata berii il are pentru economia Romaniei atunci cand aceasta se afla pe un trend ascendent, in ultimii doi ani am aflat si care sunt efectele imediate ale unui trend descendent al pietei: in special o scadere importanta a incasarilor la bugetul de stat, corespunzatoare diminuarii volumelor de vanzari. Astfel, pentru a mentine un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele platite de sectorul berii, Berarii Romaniei solicita revenirea la un nivel minim de acciza, calculat la un curs de schimb actual”, a completat Constantin Bratu, director general Asociatia Berarii Romaniei.    

Membrii Asociatiei Berarii Romaniei sunt Bergenbier SA, Heineken Romania, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries si Martens, alaturi de microberaria Clinica de Bere. Impreuna, cei cinci producatori furnizeaza peste 80% din cantitatea de bere consumata in Romania. Din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania si  Asociatia Producatorilor de Hamei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 12:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter