COMPANII, BURSE

Ponta: Iesirea Hidroelectrica din insolventa, un succes al Guvernului in lupta cu "baietii destepti" (Update 2)

27 iunie 2013, ora 14:19 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hidro.jpg
Iesirea Hidroelectrica din insolventa, ca urmare a hotararii Tribunalului Bucuresti, a fost salutata de premierul Victor Ponta, care a apreciat ca acesta este un succes al Guvernului in lupta cu "baietii destepti", o reusita care da sperante si in ceea ce priveste viitorul companiei Oltchim.

"Este important ca, de acum, viitoarea conducere a companiei sa prioritizeze investitiile incepute. Asa cum am declarat in repetate randuri, domeniul energiei reprezinta o prioritate pentru Guvern, tocmai pentru ca poate constitui o sansa pentru independenta energetica si pentru relansarea economica a Romaniei", a mai declarat premierul.

Tribunalul Bucuresti a dispus joi inchiderea procedurii de insolventa pentru Hidroelectrica SA.

Pe 19 iunie, premierul Ponta a declarat ca procedura de listare pe bursa pentru pachetul minoritar al Hidroelectrica va fi declansata imediat dupa iesirea companiei din insolventa."Am, impreuna cu domnul Nita (Constantin Nita- ministrul delegat pentru Energie), o veste buna: aseara, Comitetul creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica. Deci, probabil ca saptamana viitoare, Hidroelectrica, dupa un an de zile de lupte grele de tot, fara contracte cu baieti destepti, fara pierderile la Videanu in buzunar, fara toate celelalte afaceri necurate, revine pe piata si vreau imediat sa declansam procedura de listare pentru pachetul minoritar", a spus Victor Ponta.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol. Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie 2013.

Borza: Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca statul este un prost administrator (Update 1)

27 iunie 2013, ora 13:29 
borza.jpg
Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti, a declarat avocatul Remus Borza, cel care a scos Hidrolectrica din insolventa.

"Cand statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala", a mentionat Borza.

Pe 26 iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei Hidroelectrica SA.

"Pe 20 iunie 2012, imediat dupa pronuntarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei, spuneam ca Hidroelectrica va face istorie. A facut si continua sa faca. Salut in primul rand asumarea politica a unei astfel de decizii de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, intr-un an dificil din punct de vedere politic, economic si social. Evolutia societatii in ultimele 12 luni, confirma ca s-a luat o decizie inteleapta", a spus Borza.

El a aratat ca societatea a trecut de la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decat profitul inregistrat de societate pe intreg anul 2010, cand societatea a inregistrat un maxim al productiei de 19, 8 TWh.

"Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic", a mai spus reprezentantul Euro Insol.

Acesta a adaugat ca energia alaturi de agricultura si infrastructura trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari."Refacerea sistemului national de irigatii va stabiliza si creste consumul de energie, va crea mii de locuri de munca si va asigura cresterea productiei agricole cu consecinta diminuarii importurilor. Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat", a punctat Borza.

El a mai spus ca Romania, pentru prima data dupa 23 de ani, inregistreaza un excedent al productiei de energie electrica datorat racordarii in sistem a noilor capacitati de generare a energiei electrice din surse regenerabile. In acelasi timp Romania se confrunta cu o scadere dramatica a consumului casnic si mai ales industrial.

"In ultimii 2 ani, consumul a scazut cu 6 Twh. Consecinta, scaderea pretului Megawatt-ului. Benefica pentru industrie dar fatala pentru producatorii traditionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic national, avand in vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezinta reorganizarea care sa le asigure o marja comerciala rezonabila la intern si acces si competitivitate la export. Societatile statului, institutiile statului nu mai pot functiona eficient cu scheme supradimensionate si supraremunerate de personal caracterizat de prea multa autosuficienta si blazare", a continuat administratorul judiciar.

Hidroelectrica a iesit din insolventa (Articol initial)

27 iunie 2013, ora 11:32 
borza.jpg
Tribunalul Bucuresti a confirmat iesirea din insolventa a companiei Hidroelectrica, a declarat joi administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

"Inca de ieri am convocat pentru astazi (joi - n.r.) la ora 11 Consiliul de Supraveghere care va prelua de la administratorul judiciar atributiile de management operativ impreuna cu noul directorat care speram sa fie numit intr-un timp cat mai scurt de catre Consiliul de supraveghere. Evolutia indicatorilor companiei ne da incredere ca aceasta procedura a insolventei si-a atins scopul. Daca in primele cinci luni ale anului trecut compania inregistra pierderi de 190 milioane de lei, in aceeasi perioada a acestui an Hidroelectrica a consemnat un profit record de 399 milioane de lei, cu 110 milioane de lei peste profitul consemnat in tot anul 2010, un an in care a fost consemnata o productie record de 19,8 TW", a spus Borza.

El a adaugat, de asemenea, ca lichiditatea companiei a crescut de 20 de ori iar la momentul deschiderii procedurii insolventei, in 20 iunie 2012, Hidroelectrica risca falimentul.

Planul de reorganizare al Hidroelectrica a fost aprobat, recent, de Adunarea creditorilor dupa ce, in data de 5 iunie a acestui an, actionarii companiei au aprobat in Adunarea Generala procesul de restructurare a societatii. in cadrul acestui proces, compania va mai ramane cu sapte sucursale, din 13 cate detine in prezent, iar numarul de posturi urmeaza sa fie redus cu circa 300 la nivelul societatii. Economia estimata la fondul de salarii va fi de circa sase milioane euro/an, conform unui comunicat al societatii. in urma restructurarii, posturile de conducere vor fi reduse de la 52 la 34.

Incepand cu 20 iunie 2012, numarul de personal al societatii a scazut de la 5.239 la 4.866 persoane la data de 30 aprilie 2013. In aceasta perioada, personalul a parasit organizatia pe cale naturala (pensionari limita de varsta, pensionari anticipate si anticipat partiale, de invaliditate etc.) dar si in urma a doua valuri de concedieri care au avut loc in ianuarie 2013 (151 salariati) si mai 2013 (304 salariati).

In cadrul acestui proces de reorganizare, prin comasarea sucursalelor vor fi concediati circa 150 salariati ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scadea astfel numarul de personal TESA cu aproximativ 24% fata de data de 20 mai 2013, data la care a fost efectuat al doilea val de concedieri.Euro Insol estimeaza ca numarul angajatilor va scadea de la 4.556 de persoane la 20 mai 2013, pana la 4.406 de salariati dupa procesul de comasare, potrivit Agerpres.

De la intrarea in insolventa, numarul total de personal se reduce cu circa 16%, scaderea cea mai importanta inregistrandu-se pe palierul TESA, in conditiile in care activitatea societatii a fost organizata pe procese, asigurandu-se standardizarea si centralizarea unor activitati la sediul central al societatii. Personalul TESA a scazut cu 36% fata de 20 iunie 2012.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol. Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie 2013.

Citeste si:De ce este imposibila listarea Hidroelectrica in 2013
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 17:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter