COMPANII

Ponta: Romania va deveni independenta energetic in urmatorii 5-10 ani

03 mai 2013, ora 17:30 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ponta.jpg
Romania va deveni, in urmatorii 5-10 ani, independenta din punct de vedere energetic, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Constanta.


"In cursul acestui an sper ca putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem sa si exportam si intr-o perioada de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lunga, dar pentru o companie importanta si un domeniu economic este o perioada foarte scurta, Romania va fi independenta din punct de vedere energetic", a afirmat Ponta.

"Pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie, pentru ca toata Europa are o problema de competitivitate si are o problema de dependenta energetica. Romania este privilegiata fata de alte tari, se pare ca in luna iunie o sa avem vestea buna privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, Romania este intr-o pozitie privilegiata de care trebuie sa stie sa profite in anii care urmeaza", a adaugat premierul.

Acesta a spus ca este important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, sa devina rezervorul energetic de care Romania are foarte mare nevoie."Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional, pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate, si din partea guvernului va exista tot sprijinul in asa fel incat intr-o perioada de timp care poate parea lunga pentru politicieni dar de fapt este scurta pentru marile companii, 4-5-6-7 ani, productia si de gaze si de titei din Marea Neagra sa poata acoperi integral necesitatile industriei si ale populatiei romanesti si sa faca din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata", a subliniat primul ministru.

El a mentionat ca pentru Constanta resursele gasite in Marea Neagra "aduse la tarm" inseamna investitii, locuri de munca, dezvoltare.

"Constanta inseamna nu doar zona de turism si litoral si inseamna, de asemenea, poarta prin care resursele energetice, gaz si titei, vor intra in Romania din explorarile si exploatarile din Marea Neagra", a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la o conferinta de presa organizata la aeroportul international "Mihail Kogalniceanu", cu prilejul achizitionarii unui elicopter SMURD pentru judetul Constanta, dupa ce a facut o vizita de lucru pe platforma Petromar din Marea Neagra.

"In afara de ceea ce am vizitat acum, platformele vechi apartinand Petrom, sunt doua perimetre noi, e vorba de Neptun si de Midia, unde sunt acordate licentele impreuna cu Exxon Mobile. intr-unul dintre ele a intrat si Romgaz. E prima data cand o companie romaneasca intra intr-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a mai spus Ponta, potrivit Agerpres.

Gazele care vor fi extrase din Marea Neagra vor fi transportate la tarm printr-o conducta ce va fi construita, probabil, de un consortiu de companii, pana la un terminal care ar urma sa fie construit pe un teren apartinand companiei de statOil Terminal, afirma recent ministrul delegat Constantin Nita.

Conducta ar putea fi construita de un joint venture format "probabil" dinOMVPetrom, Exxon si compania de statTransgaz, a spus Nita.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 20:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter