COMPANII

Presiunea fiscala si-a spus cuvantul si in 2014. Cat s-a contractat piata berii

24 martie 2015, ora 15:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bere.jpg
Volumul pietei berii a atins doar 14,9 milioane hl in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul precedent, iar nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 l in 2014, de la 81 l, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei.

“Dupa doi ani consecutivi de contractie accentuata a consumului avand ca principala cauza presiunea fiscala, piata berii are nevoie mai mult ca oricand de o gura de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat in ultimii ani au contrazis insasi ratiunea presiunii fiscale: cresterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotriva – pe fondul contractiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA si alte taxe aferente productiei de bere au depasit veniturile din acciza”, a declarat Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

In 2013, statul roman incasa venituri cu 4% mai mici de pe piata berii, ca urmare a cresterii accizei, in conditiile unui nivel zero de evaziune fiscala in productia de bere. In 2014 istoria s-a repetat, veniturile incasate la bugetul de stat din acciza, TVA si alte taxe aferente productiei de bere provenite doar de la membrii Asociatiei au scazut cu 22 milioane euro. 

“Salut proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern. Este un document care reflecta o corecta intelegere a realitatilor din economie si, mai mult, identifica solutia opririi declinului pietei berii: stabilirea accizei la bere la minimul european”, a adaugat Lucian Ghinea.



Cu zero evaziune fiscala pe lantul de productie, 69.700 locuri de munca create pentru romani si un nivel inalt al valorii adaugate, industria berii continua sa aiba o contributie importanta la economia Romaniei. Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, iar jumatate din pretul unei beri il reprezinta in prezent taxele.

Productia de bere din Romania isi mentine caracterul national, peste 97% din berea consumata de romani fiind produsa in continuare local. Mai mult, peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din Romania.

Piata berii in 2014

• Investitii: desi eforturile investitionale ale membrilor Asociatiei au fost aproape constante de-a lungul timpului, depasind pana in prezent 1,3 miliarde euro, contractia pietei in 2014 a condus la o scadere cu 2 milioane euro a bugetelor investite, acestea ajungand la 60 milioane euro.

• Importuri: in 2014, importurile de bere s-au diminuat cu 0,09 milioane Hl, atingand 0,45 milioane Hl. 

• Exporturi: in ceea ce priveste exporturile, acestea au scazut cu 0,05 milioane Hl, atingand 0,3 milioane Hl in 2014.

• Tipurile de ambalaje:  preferintele consumatorilor in ceea ce priveste tipul de ambalaj pentru bere au avut doar mici fluctuatii fata de valorile inregistrate in 2013, acestea fiind pentru PET – 53,1% (- 0,1% pp fata de anul precedent), sticla – 25,8% (- 0,5% pp fata de anul precedent), doza – 17,6% (+0,5% pp fata de anul precedent) si halba – 3,5% (+ 0,1% pp fata de anul precedent).

• Numar de angajati: contractia pietei s-a resimtit si la nivelul numarului de angajati ai companiilor producatoare de bere membre ale Asociatiei. Astfel, numarul locurilor de munca a scazut in 2014 cu 300, ajungand la 3.700. 

• Impactul scaderii pietei berii asupra numarului de locuri de munca datorate berii la nivelul intregii economii a Romaniei: scaderea cu 1,4 mil Hl a pietei berii in volum s-a resimtit prin pierderea a 6.000   locuri de munca generate direct si indirect de sectorul berii, la nivelul intregii economii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 11:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter