- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania inventeaza jocul de-a \”alba-neagra\” cu banii de la FMI

07 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Intentia autoritatilor romane de a folosi ce-a de-a doua transa din imprumutul de la FMI, de 1,9 miliarde de euro, pentru acoperirea deficitului bugetar, ar putea fi o greseala imensa, in conditiile in care banii s-ar topi in cheltuieli cu salariile si protectia sociala, estimeaza analistii economici, pentru DailyBusiness.ro.
Romania inventeaza jocul de-a \alba-neagra\ cu banii de la FMI

„Daca Guvernul va obtine de la FMI aceasta derogare, inseamna ca situatia este atat de disperata incat nu mai exista o alta solutie”, spune consultantul economic Bogdan Baltazar, pentru DailyBusiness.ro

„Daca FMI va accepta aceasta solutie, totul se va transforma intr-o alba-neagra, din care de pierdut vom avea pana la urma tot noi, pentru ca banii se vor consuma pe cheltuielile administratiei, indiferent daca vor trece sau nu prin Banca Nationala”, spune Baltazar.

Analistii economici insista pe faptul ca, daca in cele din urma FMI isi va da acordul pentru ca cea de-a doua transa sa mearga la buget, acesti bani trebuie alocati investitiilor care sa restarteze economia.

„S-ar putea ca o astfel de solutie sa fie benefica, daca banii vor fi imprumutati pentru revigorarea economiei”, considera Melania Hancila, seful departamentului Cercetare si Strategie de la Volksbank Romania.

„Un alt avantaj ar fi ca astfel, Ministerul Finantelor s-ar imprumuta practic mai ieftin, cu 3,5%, decat daca ar lua banii din piata libera”, a spus analistul economic.

Nicolae Chidesciuc, senior economist la ING Bank, spune ca, dincolo de avantajele de moment, exista pericolul ca banii de la FMI sa fie cheltuiti rapid, fara efecte la nivelul economiei reale.

„Declaratiile presedintelui (Basescu – n.r.) sunt clare – banii vor merge si la salarii si pensii. Ce rost mai au asigurarile privind demararea investitiilor, promisiunile adresate mediului de afaceri. Efectele unei astfel de decizii se vor simti ani de zile la rand, prin majorarea taxelor si impozitelor, daca nu se vor cheltui pe investitii”, a explicat analistul.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, pentru Newsin, ca Fondul Monetar International ia in calcul finantarea deficitului bugetar al Romaniei din a doua transa a imprumutului, iar decizia nu necesita schimbarea regulamentului institutiei sau alte modificari legislative. Reprezentatul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat, la randul sau, ca varianta este posibila, insistand pe faptul ca finantarea va permite guvernului sa deblocheze platile catre economie.

Va trage Romania „piesa” castigatoare?

Ca la „alba-neagra”, Romania are o sansa din trei sa iasa din criza cu banii de la FMI, spune consultantul economic Bogdan Baltazar.

„Poate sa traga piesa marcata, sau poate sa ia una necastigatoare, si va pierde tot”, spune analistul care citeaza declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu care a spus, miercuri seara, la TVR, ca „Romania este intr-o stare muribunda„.

[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Va trebui sa vedem in ce masura putem obtine de la FMI dreptul de a indrepta a doua transa catre bugetul de stat, si nu catre Banca Nationala (..)Sunt si salarii, pensii, sunt investitii..[/quote]

Daca in ceea ce priveste clasa politica, asteptarile privind solutiile pentru iesirea din criza sunt rezervate, sperantele se pun in Banca Nationala, potrivit analistilor.

Guvernatorul Isarescu s-a declarat suporterul masurii anuntate de presedintele Basescu. El a precizat, joi, intr-o conferinta de presa, ca BNR discuta „la nivel tehnic” posibilitatea ca a doua transa din banii de la FMI sa ajunga la bugetul de stat.

[quote=Mugur Isarescu, guvernator BNR] Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR[/quote]

„Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila.”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul a avertizat insa ca acesti bani ar trebui sa mearga spre investitii, spre plata datoriilor catre firme si deblocarea economiei, in conditiile in care „reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara bine cantarit, gradual, echilibrat in economia romaneasca”.

Cu o zi inainte, Traian Basescu explica ca s-a ajuns la aceasta varianta in conditiile in care deficitul bugetar a ajuns la 8-8,5%, dupa ce economia a scazut, la nivelul celui de-al doilea trimestru, cu 8%.

„Daca in prima negociere cu Fondul Monetar International a fost evaluata o crestere economica negativa de minus 4, va pot spune ca astazi evaluarile merg la minus 8, deci suntem mult mai puternic afectati decat cum a evaluat chiar si Fondul Monetar International”, a precizat Basescu.

Guvernul, in goana dupa bani

In conditiile in care incasarile bugetare au scazut puternic, pe fondul incetinirii economiei, guvernul cauta in negocierile cu FMI din aceste zile sa obtina libertatea de a folosi toate surse de finantare posibile, pentru a plati salariile, pensiile si celelalte cheltuieli bugetare.

Dupa ce a aspirat din piata 1 miliard de euro prin imprumutul de tip club loan, analistii se asteapta ca Ministerul Finantelor sa faca o reeditare si asta in conditiile in care se pregateste sa lanseze, pe 14 august, o emisiune de obligatiuni in valuta de 300 milioane de euro. Obligatiunile vor avea maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%.

„Aceste imprumuturi ajuta, insa nota de plata va fi din ce in ce mai mare”, avertizeaza consultantul economic Bogdan Baltazar.

In loc sa imprumute, guvernul ar trebui sa insiste pe reducerea cheltuielilor publice, a deficitului bugetar, spune Melania Hancila, de la Volksbank, care spune ca, adancind deficitul, Romania isi pericliteaza sansele de a adopta euro in 2014.
Premierul Boc a anuntat, miercuri, ca va declansa o ampla restructurare guvernamentala, ce va viza desfiintarea a 119 din cele 226 de agentii guvernamentale, fapt ce va genera peste 9.000 de disponibilizari, dar si o economie de 50 milioane de euro.

Pe de alta parte, premierul a anuntat ca guvernul se va reuni in weekend intr-o sedinta speciala pentru a analiza proiectele de lege privind salarizarea in sistemul bugetar si reforma pensiilor, ce ar urma sa intre in vigoare din 2010.

Aceste decizii sunt de altfel trecute in acordul stand-by cu FMI, iar fara respectarea lor, Romania nu va primi a doua transa din imprumutul de 12,95 miliarde de euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde euro, a fost virata la inceputul lunii mai. Urmatoarea, de 1,9 mld.euro ar urma sa vina in septembrie, iar o a treia, de 1,5 mld.euro in decembrie. In 2010, Romania ar urma sa primeasca restul de patru transe.