COMPANII, FINANTE-BANCI

Scad preturile in septembrie? Vezi estimarile analistilor bancari

11 septembrie 2013, ora 13:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
legume-magazin.jpg
Analistii din domeniu preconizeaza ca preturile de consum, in special la legume si fructe, vor continua sa scada semnificativ in luna septembrie, dupa ce in august acestea s-au diminuat cu 0,2% per total. La cat va ajunge rata anuala a inflatiei?

In august, cele mai mari scaderi de preturi la alimente au fost raportate de INS la fructe proaspete (12,3%) si cartofi (8,1%). Astfel, rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) s-a redus la 3,67%, de la 4,41 % in iulie.

"Scaderea preturilor va continua in septembrie, cand ne asteptam la o rata anuala a inflatiei de 2,3%, semnificativ sub nivelul de 3,7%, din august. Inflatia va reintra, astfel, in tinta BNR, dupa aproape un an, si va ramane acolo in urmatoarele trimestre. La inceputul anului 2014, inflatia s-ar putea reduce la un minimum istoric de 1,5%, ceea ce justifica noi reduceri ale dobanzilor la lei, sustine Eugen Sinca, analistul - sef al BCR si vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu inca jumatate de punct procentual pana la finalul acestui an, la 4%, in timp ce dobanzile la credite si depozite vor urma traiectorii similare", a adaugat Sinca, potrivitAgerpres.Potrivit acestuia, ciclul de relaxare a politicii monetare a BNR se va suprapune peste un ciclu de intarire a politicii monetare a Rezervei Federale Americane (FED), in 2014, si a Bancii Centrale Europene (BCE), in 2015, "ceea ce ne face sa credem ca, intr-un interval de 1 - 2 ani, vom avea dobanzi similare la lei si valuta".

Analistul - sef al BCR a explicat ca reducerea preturilor din luna august a fost determinata de anul agricol foarte bun, care a dus la ieftinirea legumelor, fructelor, uleiului si zaharului. Combustibilii, o grupa de produse care a inregistrat in mod traditional cresteri consistente de pret in trecut, au avut o evolutie constanta in august, in timp ce serviciile de telefonie s-au scumpit usor, pe fondul deprecierii lunare a leului.

De asemenea, analistii ING Bank Romania se asteapta ca preturile la legume si fructe sa continue sa scada in septembrie cu 10% si, respectiv, cu 1,5%, ca urmare a recoltei bogate.

"Cum combinatia dintre recolta bogata si efectul de baza favorabil va continua sa aiba un impact asupra inflatiei in lunile urmatoare, dupa estimarile noastre, datele din septembrie vor arata ambele elemente in teritoriul deflatiei - preturile la legume ar putea fi in scadere cu aproape 10%, iar cele la fructe cu aproximativ 1,5%", se mentioneaza intr-un raport al bancii.

Acestia sustin ca perspectivele pe termen scurt sunt destul de dependente de dinamica preturilor la paine in septembrie, luna cand Taxa pe Valoarea Adaugata la paine si la produsele de panificatie a fost redusa de la 24% la 9%, mai ales ca painea are o pondere de 6,7% in cosul de consum.

De asemenea, economistii ING Bank estimeaza o inflatie de 2,7% la sfarsitul anului si se asteapta la o crestere a preturilor de consum, in medie, cu aproximativ 2%, in prima jumatate a anului viitor.

In acelasi timp, Florentina Cozmanca, senior economist in cadrul RBS Romania, se asteapta ca rata anuala sa coboare in septembrie la 2%, sustinuta si de reducerea TVA la 9% de la 24% la grau, paine si specialitatile de panificatie, astfel intrand in intervalul tintit de BNR (2,5% +/- 1 p.p.).

Pentru finalul anului, Cozmanca prognozeaza o rata anuala a inflatiei de 2,5% , care v-a scadea la 1,8-2% la inceputul anului viitor si apoi se va deplasa treptata spre 3,2% la sfarsitul lui 2014.

Aceasta mai sustine ca BNR ar putea sa mai reduca dobanda cheie in sedintele din 30 septembrie si 5 noiembrie si cate 0,25 puncte procentuale, pana la 4%. De asemenea, nu exclude scaderea rezervelor minime obligatorii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Octombrie 2021, 13:07
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter