COMPANII

Sechestru pe averea lui Adriean Videanu (Update 1)

30 septembrie 2013, ora 15:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
AdrieanVideanu1-mare.jpg
Procurorii DIICOT l-au chemat luni pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, pentru a-i aduce la cunostinta ca au pus sechestru pe averea lui, in dosarul in care este acuzat pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu facilitarea livrarilor de gaze naturale de Romgaz catre SC Interagro, companie detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, prin ordonantele din 24 si 26 septembrie 2013 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 277.000.000 lei, asupra urmatoarelor bunuri apartinand lui Videanu: un imobil situat in localitatea Snagov, 3 apartamente din Bucuresti, un apartament situat in Mamaia, judetul Constanta.

De asemenea, procurorii au mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor detinute in conturile deschise la doua unitati bancare pe numele lui Videanu, precum si a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de 2 societati comerciale.

In plus, a fost pus sechestru pe 66.906 actiuni detinute de Videanu la trei societati comerciale.Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

ôActivitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN Romgaz SA, creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationaleö, se arata in cererea DIICOT.

Procurorii sustin ca demersul facut de Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, ôsocietatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturaleö, informeaza Agerpres.

Anchetatorii mai afirma ca prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, societatea ôa fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturaleö.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, 's-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei', potrivit DIICOT.

Afectarea activitatii SNGN Romgaz SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu , in favoarea SC Interagro SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor DIICOT, in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.

Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz (Articol initial)

30 septembrie 2013, ora 12:10 
AdrieanVideanu2-mare.jpg
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu (foto) s-a prezentat luni la sediul DIICOT, pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu facilitarea livrarilor de gaze naturale de Romgaz catre SC Interagro, companie detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae.

La intrarea in sediul DIICOT, Videanu a spus ca el si Varujan Vosganian sunt nevinovati in acest dosar si nu au de ce sa se teama, insa au obligatia "sa lamureasca lucrurile" din punct de vedere politic si legal.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari."Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN Romgaz SA, creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale", se arata in cererea DIICOT.

Procurorii sustin ca demersul ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-a realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, "societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale".

Anchetatorii mai afirma ca, prin activitatea ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate "a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale", noteaza Agerpres.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, "s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei", potrivit DIICOT.

Afectarea activitatii SNGN Romgaz SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu , in favoarea SC Interagro SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor DIICOT, in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 21:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter