- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

ANEIR: Numarul exportatorilor a scazut cu peste 60% in ultimii 2 ani

15 May, 13:49 • Redactia DailyBusiness
Numarul firmelor exportatoare a scazut in ultimii doi ani cu 61,2%, de la 15.800 la 9.800, iar livrarile pe pietele externe au coborat cu 61% in prima decada a lunii mai, a anuntat, vineri, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
ANEIR: Numarul exportatorilor a scazut cu peste 60% in ultimii 2 ani

„Lipsa de vointa a guvernantilor in reglementarea conform normelor comunitare a TVA-ului pentru export a facut ca in ultimii doi ani numarul firmelor exportatoare sa se reduca de la circa 15.800 la numai 9.800. Cate vor da faliment in acest an, nu se stie”, a delarat, intr-un comunicat, Mihai Ionescu (foto), secretarul general al ANEIR.

Exporturile in zona non-UE au scazut in prima decada a lunii mai cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a scaderii cererii pe pietele externe si a ineficientei masurilor luate de autoritatile si bancile din Romania, conform asociatiei.

Potrivit lui Ionescu, firmele de export nu si-au putut onora comenzile in acest an din lipsa banilor sau a creditelor de la banci.

„Desi asociatia noastra a semnat protocoale cu o serie de banci, prin care se promitea facilitarea creditarii exportatorilor, dosarele multor firme zac cu lunile prin diverse compartimente de analiza”, se mentioneaza in comunicatul ANEIR.

„Cele mai multe refuzuri si intarzieri s-au inregistrat exact la bancile cu capital de stat: CEC si EximBank, banci destinate finantarii in principal a IMM-urilor si exporturilor”, mai mentioneaza comunicatul.

Consiliul de Export al Romaniei a micsorat cu 40% numarul targurilor prevazute a se desfasura in acest an in strainatate pentru ca programul anticriza al guvernului include injumatatirea fondurilor pentru 2009 destinate promovarii exporturilor.

„Desi declara cu toate prilejurile ca exportul este o prioritate nationala, guvernantii exact de la fondurile bugetare destinate promovarii exporturilor atenteaza. Mai mult, in aceste zile Ministerul Economiei a cerut Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Consiliului de Export sa se reduca cu 9,2 milioane lei (circa 30%) fondurile destinate cresterii competitivitatii exporturilor”, arata ANEIR.

Asociatia a depus la sfarsitul lunii martie la Ministerul Finantelor Publice (MFP) o lista cu sumele restante de restituire a TVA aferenta anului trecut, pe care exportatorii trebuia sa le primeasca pana la 15 martie.

Conform ANEIR, MFP trebuia sa restituie sectorul exportatorilor de cereale aproape 100 milioane euro.

„Nici promisa compensare din oficiu a TVA-ului cu celalalte obligatii fiscale ale exportatorilor nu a inceput sa functioneze inca. In plus, ordinul MFP de simplificare a rambursarii TVA pentru exportatori – convenit cu asociatia noastra- sta prin sertarele ministerului de mai multe saptamani”, se mai spune in comunicat.