- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Criza economica aduna firmele in parcurile industriale

23 Oct, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Criza financiara amplifica interesul investitorilor pentru parcurile industriale, zeci de fime fiind decise sa isi relocheze productia in cele circa 50 de parcuri industriale autorizate din Romania, spun specialistii. Avantajele tin de regimul preferential de taxe, evitarea restrictiilor de poluare si eficientizarea structurii de productiei.
Criza economica aduna firmele in parcurile industriale

„Grupul Teraplast functioneaza in prezent in locatii relativ distincte, situate in zona intravilana a orasului Bistrita. Acest fapt atrage dupa sine atat dificultati de natura operationala, legate de activitatile curente de aprovizionare, distributie si administrare, cat si probleme de ordin strategic, privind conformitatea cu normele de mediu sau limitarea unor dezvoltari ulterioare ale grupului in functie de evolutia pietelor relevante”, declara, pentru DailyBusiness.ro, Anca Rif, directorul de comunicare al grupului Teraplast, unul din cei mai mari procesatori de PVC din Romania.

„Toate acestea au contribuit la decizia noastra de a reloca activitatile intr-un parc industrial, la Saratel”, a mai spus oficialul Teraplast.

Acesta este doar unul dintre zecile de exemple de companii care au ales sa investeasca in dezvoltarea business-ului in interiorul unor parcuri industriale.

Traian Barbat, directorul executiv al Asociatiei Parcurilor Industriale din Romania, spune ca investitia intr-un parc industrial a devenit mult mai rentabila pentru companii, in conditiile inaspririi legislatiei de mediu, necesitatii eficientizarii activitatii si facilitatilor oferite de aceste structuri investitionale.

„Principalul avantaj este cel legat de absenta impozitelor pe cladiri si terenuri. Apoi, concentrarea investitiei intr-un singur loc si posibilitatea atragerii unor furnizori si clienti in acelasi spatiu investional genereaza o scadere de costuri si, implicit, profit. Pe de alta parte, legislatia de mediu a devenit tot mai stricta in ceea ce priveste activitatile industriale in zonele urbane, fapt ce forteaza practic relocarea activitatilor de productiei”, explica Barbat.

Asociatia Parcurilor Industriale din Romania cuprinde 35 din cele circa 50 de parcuri industriale din Romania. Aproape jumatate dintre ele functioneaza in locatii brownfield (terenuri apartinand unor foste intreprinderi precum Semanatoarea din Bucuresti), iar restul sunt investitii greenfield, adica pornite de la zero, marea lor majoritate in zone de la marginea oraselor.

In prezent exista parcuri industriale in Bucuresti, Brasov, Arad, Timisoara dar si in alte zone din tara, spune reprezentantul Asociatiei Parcurilor Industriale. Printre cele mai cautate sunt cel din Craiova, datorita investitiei Ford, si cel din judetul Cluj, acolo unde Nokia reprezinta etalonul in materie.

Printre pionierii dezvoltarii parcurilor industriale in Romania se afla compania Cefin care a deschis un nou parc logistic, la Arad, in care a investit aproximativ 28 de milioane de euro.

Parcul logistic se intinde pe o suprafata de 94.000 de metri patrati si, prin inchirierea acestuia, se vor crea peste 500 de locuri de munca. Parcul integreaza un depozit de 44.000 de metri patrati, o parcare pentru autoturisme si camioane, o cladire multifunctionala de 4000 de metri patrati, un magazin alimentar si un restaurant tip cantina.

Proiecte similare au anuntat European Future, care investeste 50 de milioane de euro proiectului Nord East Logistic Park din Bucuresti, pe o suprafata totala de 207.000 de metri patrati si UBM Development, care a inaugurat luna trecuta prima faza a Parcului Logistic Chitila, o investitie de 30 de milioane de euro pe o suprafata totala de 45.000 de metri patrati cu spatii industriale si de birouri.

Numarul parcurilor industriale se va dubla in urmatorii ani

Specialistii estimeaza ca numarul parcurilor industriale din Romania va creste substantial in urmatorii ani, cererile acoperind deja o suprafata dubla fata de cea existenta.

„Sunt parcuri industriale, cum sunt cele din Bucuresti sau Brasov, unde gradul de ocupare a ajuns la circa 90-95% pe sectorul brownfield si de 60-70%, in cel greenfield. Avem semnale insa de faptul ca tot mai multi investitori, atat romani cat si straini sunt interesati sa intre in aceste parcuri industriale”, a declarat presedintele APIR.

Vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Monica Barbuletiu, declara, recent, ca pornind de la aceasta situatie, suprafata totala a parcurilor industriale din Romania ar trebui suplimentata cu cel putin 50%, de la 1.500 ha in prezent, pentru a putea face fata cererilor venite din partea investitorilor straini, a mai spus Barbuletiu.

„Exista unii investitori straini seriosi care prefera sa astepte si sa vada mai multe parcuri industriale, pentru ca apoi sa aleaga zona care este cea mai potrivita pentru investitii, fapt ce duce la necesitatea de suplimentare a suprafetelor de teren destinate parcurilor industriale”, a declarat Barbuletiu.

Ce vor investitorii?

Principalele doleante ale investitorilor in parcurile industriale vizeaza asigurarea unei infrastructuri adecvate si un pachet fiscal stimulativ

„Un cadru legislativ care sa vina in intampinarea investitorilor ar presupune ca autoritatile sa asigure infrastructura rutiera si utilitatile necesare acestui gen de dezvoltari, iar investitorii sa beneficieze de scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Sunt chiar tari care asigura gratuit terenul pentru acest tip de investitii, mai ales cand e vorba de o zona mai putin dezvoltata”, a declarat Anca Rif, directorul de comunicare al grupului Teraplast.

Asigurarea acestor avantaje ar face ca volumul investitiilor straine din Romania sa creasca, chiar si pe fondul crizei financiare, spun specialistii.

„Urmand exemplul tarilor vest-europene unde majoritatea companiilor mari isi dezvolta activitatea in parcuri industriale proprii, estimam ca si in Romania acest gen de dezvoltare economica se afla pe un trend ascendent”, a mai spus Anca Rif, directorul de comunicare al grupului Teraplast.

„Avantajele sunt multiple. Avand concentrata intr-o singura locatie cea mai mare parte a activitatilor poti obtine o sinergie puternica prin folosirea optima a facilitatilor noii locatii (infrastructura, spatii de depozitare, operatori manipulare). In plus, relocarea in astfel de spatii poate genera o reducere a costurilor de productie si o crestere a productivitatii”, a explicat managerul de la Teraplast.

Cel mai recent exemplu privind interesul tot mai mare al investitorilor privind parcurile industriale este cel al companiei austriece Hammerer Aluminium Industries care a anuntat ieri ca va investi 100 milioane euro pentru constructia unor facilitati de productie in Parcul Industrial Santana, din judetul Arad.

Autoritatile locale estimeaza ca Zona Industriala Santana Arad, realizata in parteneriat public-privat cu compania italiana Proitaliana, va atrage, in urmatorii trei ani, alte investitii ale companiilor romanesti si straine si vor fi create peste 1.000 de locuri de munca.

Principalele activitati de productie ale unitatilor din Zona Industriala Santana sunt din domeniul industriei textile, alimentare si a componentelor auto.

Resurse suplimentare

La Slobozia exista un proiect de parc industrial in valoare de 1 mld. euro

Investitie in parc industrial de 50 hectare, in Covasna

Investitii suplimentare in parcul industrial UTA II din Arad