- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Retailul si-a dublat ritmul de scadere anuala, la 10,3% in aprilie

09 Jun, 11:25 • Redactia DailyBusiness
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in aprilie cu 10,3% fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, a informat marti INS.
Retailul si-a dublat ritmul de scadere anuala, la 10,3% in aprilie

In luna martie, scaderea anuala din retail a fost de aproape doua ori mai mica, respectiv de 5,4% in serie bruta, potrivit datelor publicate pe 8 mai de Institutul National de Statistica (INS).

Retailul si-a accelerat scaderea in aprilie in special pe fondul diminuarii cu 20,7% a comertului cu amanuntul de carburantii pentru autovehicule in magazine specializate.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, retailul a scazut in aprilie cu 9,7% fata de aceeasi luna din 2008.

Pe de alta parte, fata de luna martie 2009, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 3,1% in aprilie ca serie bruta, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,9%.

Scadere de 6,6% in primele 4 luni

Volumul cifrei de afaceri din retail (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a scazut in perioada ianuarie-aprilie 2009, comparativ cu acelasi interval din 2008, cu 6,6%, ca serie bruta. Aceasa scadere este datorata reducerii in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,4%), respectiv de vanzarea de produse nealimentare (-5,3%) si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,9%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, retailul a scazut cu 7,2%, scadere datorata reducerii in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-14,4%) si respectiv la vanzarea de produse nealimentare (-4,9%). Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,4%.