- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Rewe Romania: Criza nu va afecta expansiunea retelelor de retail

03 Dec, 15:28 • Redactia DailyBusiness
Piata de retail modern va creste cu 10-15% anul viitor, iar prudenta consumatorilor in consum, determinata de criza, nu va afecta expansiunea retelelor de magazine, a declarat miercuri Antoniu Radu, directorul general de finante Rewe Romania.
Rewe Romania: Criza nu va afecta expansiunea retelelor de retail

Compania opereaza retelele Billa, Penny Market si Selgros.

„Piata bunurilor de larg consum va creste per total anul viitor cu circa 10%, iar retailul modern va avea chiar o evolutie mai accelerata, de 10-15%, ca urmare a extinderii retelelor”, a declarat Antoniu Radu.

Comertul modern va depasi pana in 2010 cota de 50% din totalul comertului cu amanuntul (de la 39% cat avea la finele lui 2007 – n.r.), estimeaza acesta.

„Segmentul de discount va avea in continuare cea mai accelerata crestere datorita preturilor foarte mici de la raft”, a spus reprezentantul Rewe. El crede ca vom asista la o migrare a fluxului de cumparatori dinspre hipermarket catre magazinele de discount.

Criza nu va duce la scaderea numarului de clienti in 2009, ci eventual la temperarea cresterii acestuia, concomitent insa cu majorarea cosului mediu de consum (bonul mediu de la casa), ca urmare a reducerii frecventei de cumparaturi.

Potrivit lui Antoniu Radu, angajatii disponibilizati in 2008 vor fi aproape imediat reabsorbiti de alte sectoare din industrie, o mare parte din ei chiar de retail si prin urmare nu vor avea o mare influenta asupra ratei somajului din Romania. Totusi, cresterile salariale se vor tempera si nu vor mai depasi anul viitor 10%, cel putin in piata de retail.

In cazul retelei de supermarketuri Penny Market, controlata de Rewe Romania, Radu sustine ca aceasta isi va mentine si in 2009 ritmul de dezvoltare cu cel putin 20 de unitati noi.