COMPANII

Victima propriilor dorinte? De ce anticipeaza Petrom pierderi din electricitate

14 mai 2014, ora 00:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Electric.jpg
OMV Petrom, cea mai mai mare companie petroliera din Romania, estimeaza ca va inregistra pierderi anul acesta din activitatea de vanzare si productie a electricitatii, in vreme ce societati de stat din domeniu precum Hidroelectrica se lauda cu un profit tot mai mare. Este 2014 un an mai dificil sau firma privata plateste pentru implementarea unor masuri pe care ea insasi le-a sustinut?

In vara lui 2009, Petrom demara la Brazi constructia unei centrale pe gaze, cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania, in valoare de 530 de milioane de euro.

In 2011, compania contesta ordinul statului romancare o obliga sa foloseasca gaze la pret de cos pentru alimentarea viitoarei sale termocentrale de la Brazi, de 800 de MW. Petrom ar fi dorit sa livreze gaze la pret de productie interna. Compania anunta atunci ca va merge si in instantele internationale daca statul nu se va razgandi.

Tot in acel an, analistii bancii de investitii Jefferies & Co estimau ca termocentrala ar putea contribui cu 100 de milioane de euro la profitul EBIT al Petrom, odata ce va deveni operationala. Si a devenit operationala in 2012, aceasta avand capacitatea sa asigure 9% din consumul de energie al tarii.

Centrala de la Brazi nu este insa singura unitate a Petrom de productie energie electrica. In toamna lui 2011, compania a pus in functiune si parcul eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW.

2014, an nefast

Toate pareau bune si frumoase pana anul acesta, cand compania a anuntat pentru prima data ca anticipeaza pierderi din activitatea de productie si vanzare de energie electrica.

Compania, controlata de grupul austriac OMV, a inregistrat in primul trimestru un EBIT din activitatea de gaze si electricitate de 37 milioane de lei, cu 68% mai mic fata de 113 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2013."Preconizam ca marjele din activitatea de energie electrica vor continua sa se deterioreze, conducand la un rezultat negativ al acestei activitati in 2014. Incercam sa diminuam aceasta tendinta prin consolidarea pozitiei centralei Brazi pe pietele de echilibrare si de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilitatii centralei", se arata in raportul trimestrial al companiei.

Ce spun specialistii

Estimarea Petrom ca va inregistra pierderi din aceasta activitate i-a surprins in prima faza pe specialisti. Si asta pentru ca unitatile de productie ale companiei sunt noi si au randamente foarte bune.

"Poate au probleme pe partea de marketing. Au tinut la pret", explica pentru DailyBusiness.ro Serban Toader, fost sef al Electrica, in prezent consultant in domeniul energetic.

Potrivit acestuia, cel mai notabil eveniment din 2014, care poate influenta rezultatele companiei, este insa scumpirea gazelor naturale din productia interna.

Specialistul aminteste ca pretul gazelor naturale din productia interna este in continua crestere anul acesta, ca urmare a declansarii procesului de liberalizare a pietei. Astfel, materia prima pentru principala unitate de productie a energiei electrice a Petrom este tot mai scumpa.

Si chiar daca este producator de gaze naturale, Petrom ar putea fi nevoit sa majoreze tarifele pentru livrarile catre centrala de la Brazi, considera Serban Toader. Acesta anticipeaza ca din cauza scumpirii gazelor, probleme mai mari vor avea producatori precum Elcen.

Concurenta daunatoare

Productia bruta estimata de energie electrica a Romaniei a crescut cu aproape 4% fata de T1/13, in timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%, prin urmare exportul de electricitate al tarii a depasit importul, se arata in raportul Petrom.

Din acesta mai reiese ca de vina pentru obtinerea rezultatelor negative ar fi si scaderea pretului la energia electrica, din cauza concurentei tot mai mari.
"Consumul intern mai mic si cresterea abrupta a productiei din surse regenerabile au condus la scaderea preturilor pentru energia electrica pe piata din Romania. Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, pretul pe Piata Zilei Urmatoare s-a situat la valoarea medie de 145 lei/MWh pentru energia electrica livrata in banda si 193 lei/MWh pentru energia electrica livrata in orele de varf, usor mai scazute in comparatie cu acelasi trimestru al anului trecut", se mai arata in raport.

Cu o disponibilitate neta de 98% si o productie neta de electricitate de 0,55 TWh (cu 29% mai mica decat in T1/13), centrala Brazi a acoperit mai mult de 3% din productia estimata de electricitate a Romaniei, cu o contributie ridicata pe piata serviciilor tehnologice de sistem si pe piata de echilibrare (a doua cea mai mare contributie pe piata de echilibrare din Romania).

In T1/14, parcul eolian Dorobantu, cu o disponibilitate neta de 99%, a generat o productie neta de electricitate de 0,02 TWh, cu 32% mai mica decat in T1/13, in contextul iernii mai blande. Pentru electricitatea produsa si livrata, OMV Petrom Wind Power S.R.L. a primit 40.470 certificate verzi. Conform legislatiei in vigoare, jumatate dintre aceste certificate devin eligibile pentru tranzactionare dupa 1 ianuarie 2018.

Cerere scazuta in continuare

Un alt factor care ar putea trage in jos rezultatele companiei in piata de electricitate mai este si consumul in scadere.

"Pe piata locala a gazelor si energiei electrice anticipam o cerere scazuta in continuare. Cresterile de pret pentru gazele din productia interna, programate pentru ianuarie si aprilie, au fost implementate conform planului. Desi inca doua mariri sunt prevazute in calendarul de liberalizare a pretului la gaze pentru lunile iulie si octombrie 2014, autoritatile iau in considerare o potentiala devansare a termenului pentru dereglementarea preturilor aferente sectorului non-casnic si stabilirea de cote obligatorii de gaze spre a fi vandute pe platformele centralizate", spun reprezentantii Petrom.

Acestia estimeaza ca pe piata de electricitate preturile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile.

"Cererea nationala de gaze va continua sa scada, ceea ce va determina cresterea concurentei si a presiunii asupra marjelor din vanzari. Vom optimiza lantul valoric al gazelor pentru a contracara mediul de piata nefavorabil si pentru a maximiza valoarea generata", adauga reprezentantii companiei.

Aparatorii populatiei

In ciuda posibilelor efecte asupra propriei productii de energie electrica pe baza de gaze, OMV Petrom a sustinut puternic liberalizarea pietei inca din 2011.

Mai exact, in martie 2011, OMV Petrom (SNP) propunea modificarea Legii Gazelor, astfel incat populatia sa primeasca pe o perioada determinata doar gaze din productia interna, ceea ce ar duce la scaderea facturilor cu pana la 15%, iar pentru alta categorie de consumatori, industriali si comerciali, preturile sa fie liberalizate.

"Propunerea noastra raspunde necesitatii de liberalizare a pietei, tinand cont, in acelasi timp, de vulnerabilitatea consumatorilor casnici si a furnizorilor de servicii sociale esentiale precum sanatate, ingrijirea copiilor, educatie. Propunem crearea a doua categorii diferite de consumatori: pe de o parte cei vulnerabili, pe care i-am mentionat.

Acestia ar trebui sa aiba dreptul sa primeasca pentru o perioada determinata numai gaze din productia interna, pentru a nu fi impovarati de pretul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scaderea semnificativa a facturii la gaze, scadere ce poate fi pana la 15%", declarat atunci responsabilul pentru Gaze si Energie al Petrom.

"Pentru aceasta categorie de consumatori, liberalizarea ar trebui sa conduca la un pret care sa reflecte raportul cerere-oferta. Pentru ca implementarea acestei propuneri echilibrata din punct de vedere social sa fie posibila, este nevoie de revizuirea corespunzatoare in special a art. 98 din actualul draft al legii gazelor care a fost supus dezbaterii publice de catre ANRE si de definirea consumatorilor vulnerabili", afirma oficialul companiei.

Astfel, diferentierea in functie de categoriile de consumatori ar permite liberalizarea pietei, fara ca aceasta sa afecteze populatia in mod direct.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 28 Ianuarie 2022, 10:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter