- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

80% dintre romii din Europa duc o viață mizerabilă. Marginalizarea, privarea de drepturi și discriminarea sunt la ordinea zilei

25 Oct, 13:04 • Cornel Ghimeșan
În ciuda efortuilor depuse de Uniunea Europeană pentru integrarea romilor, marea majoritatea a acestora duce o viață deplorabilă. Discriminarea rămâne o constantă în tot blocul comunitar și mai puțin de jumătate dintre ei reușesc să își găsească un loc de muncă.
80% dintre romii din Europa duc o viață mizerabilă. Marginalizarea, privarea de drepturi și discriminarea sunt la ordinea zilei

Un raport realizat de Agenția Europenă pentru Drepturi Fundamentale (FRA) arată faptul că situația romilor din UE nu este una deloc bună, în ciuda obiectivelor de integrare stabilite la nivelul blocului comunitar. Aproximativ 80% dintre acesția trăiesc în sărăcie și doar 43% au un loc de muncă.

Peste tot, ei „continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare”, afirmă într-un comunicat directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty.

Alte articole: Europa a sărăcit! Peste 71% dintre europeni sunt nevoiți să își reducă masiv cheltuielile pentru alimentație sau apeleze la economii pentru a face față inflației

Factorii politici naţionali ar trebui să depună „toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă”, a spus el. Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene, vorbeşte despre „progresul insuficient şi mult prea lent”.

80% dintre romii din Europa duc o viață mizerabilă. Marginalizarea, privarea de drepturi și discriminarea sunt la ordinea zilei
80% dintre romii din Europa duc o viață mizerabilă. Marginalizarea, privarea de drepturi și discriminarea sunt la ordinea zilei

Potrivit Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale 80% dintre oamenii de etie romă trăiec în sărăcie, comparativ cu media europeană care este de 17%. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016. De asemenea, aproximativ jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate (faţă de 61% în 2016) şi 22% nu au apă curentă (faţă de 30% în 2016).

Rata acestora de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%. Femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii de 67 de ani, faţă de 82 şi respectiv 76 de ani pentru populaţia generală.

71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învățământ

Dacă ne referim la educaţie, cifrele sunt îngrijorătoare: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%. Dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată, fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria.

Rezultatele sondajului arată „evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea”.

„Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA.

Agenţia se teme de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale inflaţiei, „populaţiile vulnerabile şi în special comunităţile de romi” fiind „primele victime”.

Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE. În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.

Citește și: Viitorii polițiști stau în condiții mai grele decât deținuții: 16 în camere cu toalete stricate, fără apă caldă și cu șobolani pe hol. Imaginile prezentate de Europol au devenit virale

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult