- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, mort în închisoare la 47 de ani. Prima reacție a Kremlinului

16 Feb, 14:05 • Adrian Popovici
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Putin, a murit într-o închisoare aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare în cadrul unui "regim special". Într-o înregistrare video din închisoare din ianuarie, el apăruse slab, cu capul ras.
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, mort în închisoare la 47 de ani. Prima reacție a Kremlinului

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a murit în închisoare, după cum a anunțat serviciul penitenciar al Federației Ruse, în ceea ce va fi considerat probabil un asasinat politic atribuit lui Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Putin, era deținut într-o închisoare aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare în cadrul unui „regim special”. Într-o înregistrare video din închisoare din ianuarie, el apăruse slab, cu capul ras.

Kremlinul a declarat că nu are informații despre cauza morții. La începutul lunii decembrie, Aleksei Navalnîi  a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care el le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a murit în închisoare. Sursă foto: Twitter/X
Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a murit în închisoare. Sursă foto: Twitter/X

Te-ar putea interesa și: Vila cadou de 3,2 milioane de dolari a lui Vladimir Putin a rămas abandonată! Cum a devenit proprietar președintele Rusiei?

Cine a fost Aleksei Navalnîi?

Fost politician naționalist, Aleksei Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul de apropiați ai lui Putin și împărtășindu-și descoperirile în videoclipuri care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei despre care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. Aleksei Navalnîi a rămas un ghimpe în coasta Kremlinului timp de ani de zile, descoperind un palat construit la Marea Neagră special pentru Vladimir Putin, precum și vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un oficial de top din domeniul politicii externe și un cunoscut oligarh.

În 2020, Aleksei Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu novichok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, pentru care ar fi trebuit să petreacă peste 30 de ani în spatele gratiilor.

Citește și: „Va fi un dezastru”. Recep Tayyip Erdogan, avertisment pentru țările occidentale după discuția cu Vladimir Putin