- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

BCE țintește să reducă inflația la 2% de la 11,5%! Lagarde: Ratele dobânzilor vor continua să crească!

18 Nov, 14:00 • Cornel Ghimeșan
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va continuă să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația.
BCE țintește să reducă inflația la 2% de la 11,5%! Lagarde: Ratele dobânzilor vor continua să crească!

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor și ar putea chiar să fie nevoită să restrângă activitatea economică pentru a limita inflația, a declarat vineri președintele BCE, Christine Lagarde, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Ne așteptăm să majorăm ratele în continuare – iar retragerea măsurilor de relaxare s-ar putea să nu fie suficientă”, a declarat aceasta într-un discurs susținut la Congresul bancar european de la Frankfurt.

Alte articole: Bonus de peste 2500 de euro pentru angajații unei bănci! UniCredit Germania își sprijină oamenii în fața inflaței

„Ratele dobânzilor rămân și vor rămâne principala măsură de ajustare a orientării politicii noastre. Dar trebuie, de asemenea, să normalizăm celelalte instrumente de politică monetară și să consolidăm astfel impulsul acțiunii noastre asupra ratelor”., a adăugat ea.

BCE a crescut ratele dobânzilor într-un ritm fără precedent începând din primăvară și a sugerat că acest lucru va continua în lunile următoare, cu scopul de a readuce inflația spre ținta de 2%.

„Suntem banca centrală responsabilă de moneda euro, iar mandatul nostru este menținerea stabilității prețurilor. Atunci când prețurile din economia noastră înregistrează o creștere prea alertă (mai exact, atunci când inflația este prea ridicată), majorarea ratelor dobânzilor ne ajută să readucem inflația la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu.”, declara BCE

Ce înseamnă ratele dobânzilor conform BCE

BCE țintește să reducă inflația la 2% de la 11,5%! Lagarde: Ratele dobânzilor vor continua să crească!
BCE țintește să reducă inflația la 2% de la 11,5%! Lagarde: Ratele dobânzilor vor continua să crească!

Ratele dobânzilor reprezintă costul împrumuturilor (acestea sunt adesea denumite „prețul banilor”). Dacă vrei să contractezi un împrumut de la o bancă, trebuie mai întâi să convii asupra unei anumite rate a dobânzii, care este, de obicei, o rată anuală. Să presupunem că împrumuți 10 000 EUR la o rată anuală de 3%. Aceasta înseamnă că va trebui să plătești băncii tale 300 EUR pe an, pe lângă rambursarea împrumutului. Așadar, rata dobânzii reprezintă, în esență, suma percepută de bancă pentru a-ți acorda împrumutul.

Același raționament se aplică și invers. Dobânda este suma pe care banca o plătește pentru economiile tale, mai exact atunci când banca „împrumută” bani de la tine. De exemplu, dacă plasezi 1 000 EUR în contul tău de economii la o rată anuală de 2%, la sfârșitul anului vei primi o dobândă în valoare de 20 EUR.

Ratele dobânzilor pe care băncile le oferă populației și companiilor evoluează, de regulă, în tandem cu ratele stabilite de BCE, dar sunt influențate și de alți factori. Într-o economie de piață liberă precum cea a zonei euro, ratele sunt determinate și de cererea și oferta de credite, cu alte cuvinte, de sumele pe care companiile și populația doresc să le cheltuiască și să le investească și de volumul de credite disponibile.

Situația este similară cu cea a altor produse sau servicii. De exemplu, dacă numeroase persoane doresc să cumpere pâine, dar aceasta nu este disponibilă în cantități suficiente, prețul său crește.

Același lucru este valabil și pentru ratele dobânzilor: atunci când companiile și populația doresc să cheltuiască și să investească, dar nu pot obține cu ușurință credite suficiente, ratele dobânzilor tind să crească, din cauza volumului redus de credite disponibile. Cu alte cuvinte, împrumuturile devin mai scumpe.

Citește și:Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru români: „Sper şi din socotelile noastre mai mult ca sigur că va începe, încet, încet, să scadă şi inflaţia”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult