- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

BNB: Bulgaria se îndreaptă cu toate forțele spre adoptarea euro „Suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important”

30 May, 20:49 • Constantin Cristina
Bulgaria se află pe ultima sută de metri spre zona euro. Banca Națională a Bulgariei a afirmat că este cel mai important pas.
BNB: Bulgaria se îndreaptă cu toate forțele spre adoptarea euro „Suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important”

Bulgaria mai are puțin și adoptă zona euro! Iliya Lingorski, membrul Consiliului de Administrație al BNB (Banca Națională a Bulgariei), a declarat că sunt la un pas spre zona euro, a informat Novinite.

Citește și: Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen

BNB: Bulgaria se îndreaptă cu toate forțele spre adoptarea euro

„În virtutea apartenenţei Bulgariei la Uniunea bancară europeană şi a mecanismelor ale cheie – Mecanismul de supraveghere unic şi Mecanism de restructurare unic – Banca Naţională a Bulgariei participă la luarea celor mai importante decizii privind supervizarea şi restructurarea băncilor din zona euro, inclusiv băncile din Bulgaria”, a subliniat Lingorski.

La acest proces lucrează de zor Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Bulgariei, mai exact la sincronizarea activităților organizaționale, tehnice și de reglementare, tocmai pentru ca țara să aibă acces la moneda europeană.

Bulgaria
Bulgaria

Pentru ca țara să treacă de la moneda națională, leva, la moneda europeană, euro, trebuie să îndeplinească anumite criterii tehnice, a spus oficialul bulgar.

„Prin urmare, suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important şi, aş putea spune, cel mai dificil al acestui drum prin aderarea ţării noastre la Uniunea bancară europeană şi a monedei noastre naţionale, leva, la Mecanismul monetar european”, a afirmat Iliya Lingorski.

Dezbaterile adoptării euro au fost dedicate într-un forum destinat avantajelor aderării la zona euro pentru economia și afacerile țării. Așadar, în cadrul forumului a fost menționat exemplul Croației, care, după adoptarea euro la începutul acestui an, a remarcat o creștere a economiei de 2,8%, dar și o reducere a inflației de la 10% la 8%.

Bulgaria este încrezătoare că va adera cu succes la zona euro, cu un produs intern brut per capita situat la jumătate față de media din UE.

Alte articole: Bulgaria, ținută în viață de importul puternic de electricitate din România. Profitul companiei Hidroelectrica s-a majorat cu 34%