- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Carnea ”cultivată” din celule de vacă este cuşer, a stabilit rabinul-şef al Israelului

20 Jan, 13:45 • Andrei Alina
Rabinul-șef al Israelului a stabilit că friptura din carne de vită ”cultivată” din celule de vacă, produsă de o companie istaeliană, respectă vechiile tradiţii evreieşti. Este vorba despre carnea produsă într-un laborator, în timp ce animalul în sine este complet scos din această ecuaţie.
Carnea ”cultivată” din celule de vacă este cuşer, a stabilit rabinul-şef al Israelului

Carnea ”cultivată” din celule animale într-un laborator sau într-o fabrică de producție este văzută ca o modalitate de a elimina amprenta pe care industria cărnii o are asupra mediului şi răspunde totodată îngrijorărilor legate de bunăstarea animalelor, scrie Reuters. Totuși, această metodă ridică semne de întrebare cu privire la restricțiile religioase, cum ar fi kașrut în iudaism sau halal-ul islamului. Potrivit legii ebraice în privinţa alimentelor, carnea cuşer se obţine de la o vită sacrificată în concordanţă cu ritualul mozaic – şi trebuie să fie păstrată şi consumată separat de produsele lactate.

Rabinul-șef David Lau s-a aplecat asupra problemei pentru prima dată, spunându-le reprezentanților companiei israeliene Aleph Farms, care anul trecut a încheiat un contract de finanțare în valoare de 105 milioane de dolari cu grupul ADQ din Abu Dhabi, că fripturile cultivate și tăiate în felii subțiri, pe care firma intenționează să le vândă anul acesta sunt într-adevăr produse cușer.

Citește și: Crescătorii de taurine vor primi un sprijin record, de 44 milioane euro! Petre Daea: „Vaca este acum dușmanul numărul unul al planetei!”

Aleph Farms colectează probe de celule de la un animal viu și apoi le crește într-un cultivator care imită condițiile din corpul animalului. Acest produs este diferit de alternativele populare pe bază de plante care nu au origine animală.

Citește și: APIA a aprobat toate plățile pentru fermieri! Iată lista completă a subvențiilor de care poți beneficia atât de simplu!

Într-o scrisoare de 11 pagini din 17 ianuarie către companie, care descrie procesul de producție și face referire la precedentul legal evreiesc, rabinul David Lau a spus că produsul se încadrează în categoria „parve” – adică nici carne, nici lactate. Dar el a cerut să fie comercializat în mod clar ca alternativă la carne pentru a evita confuzia cu carnea convențională.