- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă un preot în România în 2023. Salariile uriașe oferite de stat în funcție de fiecare categorie în parte

05 Feb, 21:30 • Claudia Simion
Nu mai e un secret pentru nimeni că preoții au salarii consistente și că nu se pot plânge de grija zilei de mâine. Salariul unui preot nu e fix, el diferă în funcție de statutul pe care îl deține fiecare în Biserică.
Cât câștigă un preot în România în 2023. Salariile uriașe oferite de stat în funcție de fiecare categorie în parte

Cât câștigă un preot în România în 2023. În 2023, venitul lunar al unui preot a ajuns să varieze între 4.000 și 25.000 de lei.

Cât câștigă un preot în România în 2023. Dacă vorbim de un preot cu studii medii, acesta încasează un salariu de circa 4.000 de lei, iar un preot cu studii superioare poate să ajungă la 5.000 de lei. Venitul acestora poate să depindă și de vechimea pe care o au în rândurile Bisericii și de statutul pe care îl au și, astfel, pot ajunge la câteva zeci de mii de lei pe lună.

Cea mai mare funcție din cadrul Bisericii Ortodoxe Române e deținută de Patriarhul Daniel, iar salariul său e similar cu cel al președintelui Senatului sau al Camerei Deputaților. Patriarhul Daniel are, din 1 ianuarie 2023, un salariu lunar de 25.000 de lei.

Citește și Se scumpesc băuturile la pet! 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă prin programul Garanție-Returnare. Anunțul ministrului Tanczos Barna

Un preot aflat la început de drum poate lua un salariu net de sub 2.000 de lei, însă cei cu vechime pot ajunge și la 8.000 de lei.

  • Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei brut.
  • Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei brut;
  • Preot de gradul II (cu studii superioare)- 3.900 lei;
  • Episcop – 5.000 de lei;
  • Mitropolit- 7.500 de lei;
  • Patriarh- peste 8.000 de lei;

Cât câștigă un preot în România în 2023. Din ce sunt plătite salariile

Mulți se întreabă din ce sunt plătite salariile preoților. În fiecare an e atribuit un anumit buget pentru reprezentanții cultelor religioase, din care aceștia să își plătească salariile, iar suma aprobată anul acesta pentru acest scop este de 817,3 milioane de lei, o creștere cu 5% mai mare față de suma alocată anul trecut. Pe lângă această sumă, cultele religioase din România, recunoscute legal, primesc în plus suma de 370,2 milioane de lei de la stat. E alocată pentru întreținerea sau restaurarea lăcașelor de cult.

Citește și Cât mai costă o nuntă în 2023. Pe ce ai de dat cei mai mulți bani

Mai există o sumă de 9,18 milioane de lei care e atribuită lăcașelor de cult pentru a plăti salariul lunar al personalului neclerical angajat în unitățile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.

Ce se întâmplă cu banii donați de credincioși în „cutia milei”

Mulți credincioși lasă diverse sume de bani în „cutia milei” atunci când merg la biserică. De regulă, ei sunt folosiți pentru întreținerea bisericii respective, cum ar fi plata facturilor la utilități sau tot felul de reparații ori renovări pentru diverse activități sociale. Sunt și biserici unde acei bani se împart între preoți.

Tags: