- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât câștigă un român pe frontul din Ucraina. Ce criterii trebuie să știe cei care vor să lupte împotriva rușilor

11 Jun, 21:41 • Adrian Popovici
Un soldat român care luptă în Legiunea Internațională din Ucraina poate primi și 3.300 de dolari dacă luptă în prima linie. Recent, autoritățile de la Kiev au decis să permită rezilierea contractelor înainte de termen.
Cât câștigă un român pe frontul din Ucraina. Ce criterii trebuie să știe cei care vor să lupte împotriva rușilor

Condițiile pentru străinii care luptă în Ucraina s-au schimbat recent, oferind soldaților posibilitatea de a rezilia contractele mai devreme dacă nu sunt implicați în misiuni de luptă. În contextul războiului care durează de peste 800 de zile, Ucraina a atras luptători profesioniști din diverse țări, inclusiv români, care au semnat contracte de cel puțin șase luni, fiind plătiți în funcție de misiunile pe care le desfășoară, notează Newsweek.

Modificările legislative care au intrat în vigoare prevăd că soldații străini pot rezilia contractele cu Ministerul Apărării din Ucraina după o perioadă minimă de șase luni de serviciu continuu, începând cu februarie 2024. Durata standard a acestor contracte este de trei ani, dar cei care nu sunt în misiuni de luptă pot alege să plece mai devreme.

Plata lunară pentru acești soldați se aliniază cu cea a unităților regulate ucrainene, variind de la aproximativ 600 de dolari pentru trupele din linia de spate la 3300 de dolari în timpul unei misiuni de luptă, conform presei ucrainene. Șeful de stat major al Legiunii Internaționale din cadrul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a explicat că flexibilitatea nou introdusă în contracte reprezintă un avantaj pentru soldați. Ei pot evalua situația după câteva luni de serviciu și pot decide dacă sunt pregătiți să continue sau dacă trebuie să-și reevalueze competențele.

Soldați din Ucraina
Soldați din Ucraina

Te-ar putea interesa și: Ajutoarele pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina, prelungite până la final de 2024. Comisia Europeană nu a fost de acord cu creșterea fondurilor acordate

Ce experiență au cei care luptă în Ucraina?

Modificările din legislația privind mobilizarea, intrate în vigoare la 18 mai 2024, permit străinilor să încheie contractele doar după șase luni de serviciu continuu. Procedura de înrolare include înregistrarea pe site-ul Serviciului de Informații Militare, completarea unui chestionar și evaluarea experienței și abilităților lor. După aprobarea candidaturii, soldații sunt contactați pentru a semna contractul și a se alătura Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acești legionari, motivați de dorința de a proteja viitorul lumii libere de tiranie, au adesea experiență în teatre de război precum Siria, Irak sau Afganistan. Ei aduc cu ei competențe valoroase și contribuie la îmbunătățirea capacităților de luptă ale unităților ucrainene. Inrolarea lor este văzută ca un pas important spre atingerea standardelor NATO și aplicarea metodelor corecte de management și luptă.

„În cadrul unității, comandantul selectează personalul militar necesar. După aceea, departamentul de recrutare îl contactează chiar pe străin. Acesta vine în Ucraina, este însoțit, semnează un contract și intră în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a explicat ofițerul ucrainean.

Citește și: O nouă lege a fost publicată oficial! S-a stabilit cine NU are voie să refuze înrolarea în Armată