- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât de mare este riscul unei recesiuni! Analistul FMI face lumină. Pentru ce trebuie să fie pregătiți oamenii de pe întreg globul

18 Apr, 14:05 • Cornel Ghimeșan
Un important analist FMI a pus în discuție care sunt riscurile unei recesiuni în momentul de față, dat fiind că ne confruntăm cu dezechilibre mari la nivel geopolitic.
Cât de mare este riscul unei recesiuni! Analistul FMI face lumină. Pentru ce trebuie să fie pregătiți oamenii de pe întreg globul

Conform unui economist important de la FMI, pericolul unei recesiuni la nivel global este scăzut, chiar și în contextul turbulențelor geopolitice persistente, conform informațiilor furnizate de CNBC.

Citește și: Un nou pas important pentru A8 – Autostrada Unirii. A fost confirmată licitația anului

În această săptămână, FMI și-a ajustat ușor perspectivele de creștere globală, anticipând o creștere de 3,2% în 2024, cu estimări similare pentru 2025.

„Când facem evaluarea riscului în jurul valorii de referinţă, şansele să avem o recesiune globală sunt destul de minime. În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie. Deci, a existat o rezistenţă extraordinară în ceea ce priveşte perspectivele de creştere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic şi director al departamentului de cercetare la FMI, pentru Karen Tso de la CNBC, marţi, la întâlnirea grupului de la New York.

Statele Unite și mai multe economii emergente au înregistrat o performanță economică robustă pe piețele financiare. De asemenea, inflația s-a încetinit mai rapid decât era anticipat până acum. Totuși, Europa a cunoscut o creștere mai modestă, cu discrepanțe semnificative între statele membre.

De exemplu, FMI a ajustat în scădere prognozele de creștere pentru Germania, Franța și Italia, dar le-a revizuit în creștere pentru Spania, Portugalia, Belgia și Regatul Unit. Prognozele economice din toamna anului trecut au trebuit să țină cont și de o instabilitate geopolitică crescută, precum tensiunile din Orientul Mijlociu și conflictul dintre Rusia și Ucraina, care au afectat prețurile energiei în Europa.

Perspectivele pentru 2024 indică posibile provocări legate de creșterea prețurilor petrolului și perturbările în transporturile între Asia și Europa, care ar putea alimenta inflația și ar putea determina băncile centrale să mențină dobânzile ridicate, cu impact asupra creșterii globale.

Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a subliniat că, în ciuda perspectivei economice pozitive, riscurile geopolitice reprezintă o preocupare majoră.

Citește și: Guvernul României, anunț major despre sistemul SGR de garanție-returnare. Ce se întâmplă la nivel național 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult