- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marcel Ciolacu cere premierului olandez, Mark Rutte, să accepte România în Spațiul Schengen: „Suntem în prima linie de apărare a Europei!”

11 Oct, 18:27 • marian.rujoiu
Politicienii din coaliția de guvernare continuă să facă eforturi pentru a-i convinge pe cei din Occident că România merită să facă parte din Spațiul Schengen. Cel mai recent mesaj transmis pe marginea acestui subiect aparține lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. 
Marcel Ciolacu cere premierului olandez, Mark Rutte, să accepte România în Spațiul Schengen: „Suntem în prima linie de apărare a Europei!

Liderul social-democraților a vorbit marți, 11 octombrie, despre barierele pe care olandezii le pun în calea aderării României la Spațiul Schengen. Cu prijelul vizitei premierului Mark Rutte în țara noastră, șeful PSD i-a transmis olandezului că nu există motive pentru a nu agrea România în cadrul acordului de circulație fără legitimare.

„În numele Parlamentului României, îl salut pe premierul Rutte şi îi urez bun venit în ţara noastră! Ştiu că domnia sa va merge să vadă ce înseamnă în mod real că România este acum în prima linie de apărare a Europei.

Odată cu ultima escaladare a violenţei din partea Rusiei asupra civililor nevinovaţi din Ucraina, acum, mai mult ca niciodată, trebuie să strângem rândurile în Europa pentru a ne apăra cetăţenii, suveranitatea şi democraţia însăşi. Acum este timpul – de fapt, este un moment prea mult aşteptat – ca UE să accepte pe deplin intrarea României în spaţiul Schengen.

Prim-ministrul Rutte poate face ca acest drum atât de lung al ţării noastre către Schengen să se apropie de final printr-o susţinere publică a aspiraţiilor noastre. Am respectat toate detaliile tehnice. Suntem europeni loiali. Singurul lucru care stă în cale este voinţa politică”, a transmis Marcel Ciolacu.

Președintele PSD se așteaptă ca în urma vizitei lui Mark Rutte în România, țara noastră să primească ceea ce i se cuvine.

„Ne aşteptăm ca vizita domniei sale să reprezinte pentru România urarea de bun venit ca membru cu drepturi depline ai spaţiului Schengen”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

Adrian Năstase boicotează marile companii olandeze

 

Unii politicieni care au fost la butoanele puterii, precum Adrian Năstase, preferă să fie mai radicali. Fostul premier a anunțat săptămâna trecută că va boicota Mega Image și ING, până când Olanda va decide să primească țara noastră în Spațiul Schengen.

„Înțeleg că de 11 ani, Olanda se opune intrării României în Spațiul Schengen, deși România a realizat un sistem fiabil de control la frontierele sale, prin colaborarea cu cea mai importantă firma europeană în domeniu (chiar dacă nu olandeză). Șmecheria invocată de guvern este că un partid din coaliție, care are 13 sau 15 parlamentari nu ar vota ratificarea unei astfel de decizii. Povestea seamănă cu liliecii sau gândăceii care blochează importante proiecte de infrastructură din România. Poate că cei 13 sau 15 sunt preocupați că există corupție în România și de aceea sunt împotriva intrării României în Schengen sau poate sunt doar intermediari ai altor interese (așa cum era celebrul ambasador Coen Storck – cel cu trei pălării). Dar dacă au o astfel de motivație morală, de ce acceptă că firmele olandeze să fie primul investitor străin în România, cu peste 10 mld de euro? De ce acceptă că o banca olandeză – ING – să facă profituri de sute de milioane de euro în România? Salariile acestor parlamentari nu sunt, astfel, plătite prin complicitate la acte de corupție?

Înțeleg că Iohannis nu reacționează, de un mandat și jumătate. Este evident că are nevoie de votul olandezilor în proiectul sau viitor – la NATO sau la UE. Din România nu cred că îl mai bagă cineva în seama. Nu este însă cazul cu mulți dintre noi care simțim că trebuie să reacționăm. Am văzut mesajul lui Sorin Roșca Stănescu. Sunt absolut de acord cu el. Ca cetățeni putem să reacționăm, să ne arătăm, în mod concret, dezaprobarea pentru această șmecherie de tip neo-colonial care a legat intrarea în Spațiul Schengen de un MCV oricum ilegal.

Că atare, am decis că nici eu sau soția mea să nu mai facem cumpărături de la cele 400 (!!!) de magazine Mega Image din România și nici operațiuni financiare prin instituții bancare olandeze până când decizia olandeză nu va reveni la un vot pozitiv. Mă voi interesa și voi evita achiziționarea și a altor produse olandeze. Eu sper că reprezentanții acestor magazine să meargă la deputații respectivi și să le explice că românii nu sunt cetățeni de nivelul doi în Europa și că nu au obligația nici să-și cedeze porturile și nici să cumpere pui refrigerați veniți din Argentina”, a notat Adrian Năstase, pe blogul său.

 

Trei state din Europa așteaptă acceptul pentru Schengen

 

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, în care au fost eliminate controalele pentru persoane la frontierele dintre ele. Astfel, este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Olanda (Țările de Jos), care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat.

În 2022, România, Bulgaria și Croația așteaptă să fie primite cât mai rapid în Spațiul Schengen.