- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Concedieri masive la marile companii. Se dau afară peste 50.000 de angajaţi

16 Jun, 18:50 • Dobran Viorel
Oracle, Spotify Technology şi Netflix sunt doar câteva din marile companii care au în plan concedieri masive şi reduceri substanţiale de costuri.
Concedieri masive la marile companii. Se dau afară peste 50.000 de angajaţi

Firma de software Oracle a concediat joi sute de angajaţi, a anulat oferte de angajare şi a redus posturile deschise în cadrul unităţii sale de sănătate. Unitatea de sănătate a Oracle include firma de înregistrări electronice medicale Cerner, pe care au achiziţionat-o anul trecut pentru 28,3 miliarde de dolari.

La momentul semnării contractului, preluarea Cerner a fost cea mai mare afacere încheiată vreodată de Oracle. Însă, a venit la pachet cu anumite probleme incompatibile culturii organizaţionale a companiei mamă.

Reducerile de personal urmează un trend ascendent în corporaţiile americane, care se confruntă cu niveluri ridicate ale inflaţiei şi creşterea ratelor dobânzilor.

Angajaţii disponibilizaţi vor primi o indemnizaţie de concediere egală cu patru săptămâni, plus o săptămână suplimentară pentru fiecare an de serviciu şi o plată pentru zilele de concediu rămase, relatează Reuters.

Vin concedieri şi în industria muzicală. Spotify Technology va desfiinţa 200 de locuri de muncă la unitatea sa de podcasturi

Spotify Technology va desfiinţa 200 de locuri de muncă la unitatea sa de podcasturi, în a doua rundă de disponibilizări, deoarece compania îşi restructurează afacerea după ani de investiţii masive, transmite Reuters.

Concedieri

Măsura afectează aproximativ 2% din forţa de muncă a gigantului de streaming muzical şi aliniază Spotify cu platformele Meta şi Roku, care şi-au redus numărul locurilor de muncă pentru a doua oară, ca răspuns la incertitudinile economice.

Spotify a cheltuit agresiv pentru a-şi dezvolta afacerea de podcast în ultimii ani, sperând că nivelurile mai ridicate de implicare oferite de format vor aduce mai mulţi agenţi de publicitate.

Încep concedierile masive la Orange România! Ce se întâmplă în prezent cu clienții companiei

Dar asta a condus la o creştere a cheltuielilor de exploatare ale companiei, care s-au mărit anul trecut cu o viteză de două ori mai mare decât veniturile sale.

Creşterea ratelor dobânzilor şi inflaţia ridicată înseamnă şi că firmele au redus cheltuielile pentru reclame. Ca răspuns, Spotify şi-a redus cu 6% din forţa de muncă la începutul anului 2023 şi a anunţat plecarea lui Dawn Ostroff, care a contribuit la modelarea afacerii sale cu podcasturi şi a condus-o prin controverse, cum ar fi reacţiile din jurul emisiunii lui Joe Rogan pentru presupusa răspândire de informaţii greşite despre Covid-19.

Sahar Elhabashi, care conduce divizia de podcast, a declarat luni că Spotify ”a luat decizia dificilă, dar necesară, de a face o realiniere strategică”.

Spotify a mai spus că îşi va uni studiourile Parcast şi Gimlet într-o singură divizie, Spotify Studios, care va produce originale Spotify.

Compania va adopta acum o abordare personalizată pentru fiecare spectacol şi creator, în comparaţie cu abordarea uniformă urmată anterior, a spus Elhabashi.

Concedieri în Marea Britanie: Gigantul de telecomunicaţii BT Group îşi va reduce forţa de muncă cu până la 55.000 de persoane până în 2030

Gigantul britanic de telecomunicaţii BT Group a anunţat joi că îşi va reduce forţa de muncă cu 40.000-55.000 între 2028 şi 2030, pe măsură ce va adopta inteligenţa artificială şi fibra optică, transmite CNBC.

Disponibilizările, care vor include atât angajaţi direcţi BT, cât şi lucrători terţi, vor marca o reducere cu 31-42% a personalului companiei.

”Continuând să construim şi să ne conectăm în forţă, să digitalizăm modul în care lucrăm şi să ne simplificăm structura, până la sfârşitul anilor 2020 BT Group se va baza pe o forţă de muncă mult mai mică şi pe o bază de costuri semnificativ redusă.

Noul grup BT va fi o afacere mai suplă, cu un viitor mai luminos”, a declarat directorul general al BT, Philip Jansen, într-un comunicat.

Ultima reducere a forţei de muncă la scară largă a fost anunţată de BT în 2018 şi a inclus desfiinţarea a 13.000 de posturi într-o perioadă de trei ani.

Grupul nu este singurul din sectorul britanic de telecomunicaţii care efectuează disponibilizări – Vodafone a declarat marţi că va reduce 11.000 de locuri de muncă în trei ani, prognozând o scădere a fluxului de numerar liber.

Anunţul vine exact în momentul în care BT Group a raportat joi dimineaţa o creştere de 5%, la 7,9 miliarde de lire sterline (9,8 miliarde de dolari), a profitului de bază ajustat în anul fiscal încheiat în martie, invocând creşterea diviziei Openreach şi a consumatorilor, care a compensat o scădere a performanţei de întreprindere.

Disney a început a doua rundă de concedieri masive. Compania vrea să economisească 5,5 miliarde de dolari

Profitul înainte de impozitare a atins 1,73 miliarde de lire sterline, în scădere cu 12% din cauza deprecierii mai mari din construcţiile de reţea şi elemente specifice, despre care nu au fost dezvăluite detalii suplimentare.

Compania se aşteaptă la o creştere a EBITDA pro forma (câştigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) în 2024, împreună cu cheltuieli de capital de la 5 miliarde lire sterline până la 5,1 miliarde lire sterline.

Grupul anticipează căva fi ”un beneficiar semnificativ al schemei de cheltuieli complete a guvernului Regatului Unit” în perioada exerciţiului financiar 2024-2026 şi nu va plăti nicio taxă în numerar din Regatul Unit în următorii trei ani. Acţiunile BT au scăzut cu până la 6,31%.

Concedieri şi la Netflix, care intenţionează să-şi reducă cheltuielile cu 300 de milioane de dolari în acest an

Netflix intenţionează să-şi reducă cheltuielile cu 300 de milioane de dolari în acest an, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care citează persoane care cunosc această problemă, transmite Reuters.

Liderii companiei i-au îndemnat pe angajaţi să fie judicioşi cu cheltuielile lor, inclusiv în ceea ce priveşte angajările, dar au spus că nu va exista nicio îngheţare a angajărilor sau concedieri suplimentare, potrivit articolului.

Netflix a refuzat să comenteze.Acţiunile companiei au scăzut cu aproape 2% în urma informaţiilor. Luna trecută, Netflix a depăşit estimările pentru primul trimestru, dar a oferit o prognoză sub aşteptările analiştilor, demonstrând provocările cu care se confruntă în căutarea creşterii.

Compania a declarat că a amânat o lansare mai largă a unui plan de combatere a partajării neautorizate a parolelor în trimestrul al doilea, pentru a aduce îmbunătăţiri.
Pe măsură ce pionierul streamingului video se confruntă cu semne de saturaţie a pieţei, explorează noi modalităţi de a câştiga bani, cum ar fi reprimarea partajării parolelor şi un nou serviciu susţinut de reclame.
De asemenea, Netflix a concediat în iunie 300 de angajaţi, sau aproximativ 4% din forţa de muncă, în a doua rundă de reduceri de locuri de muncă menite să reducă costurile.