Copiii din Mongolia și Uzbekistan vor fi primii care vor primi livrări de medicamente, apoi cei din Ecuador, Iordania, Nepal și Zambia. Circa 5.000 de copii ar urma să beneficieze de această campanie în 2025, în cel puțin 30 de spitale din aceste șase țăr, potrivit agenției ONU, citează AFP.
„Țările din faza pilot vor primi gratuit un flux neîntrerupt de medicamente împotriva cancerului la copii, a căror calitate va fi asigurată”, a explicat OMS într-un comunicat.
Citește și: OMS se pregătește pentru o nouă pandemie! Acord global de colaborare în discuție
OMS subliniază că ratele de supraviețuire în cazul cancerelor la copii sunt adesea sub 30% în țările cu venituri mici sau medii (clasificare bazată pe venitul național brut pe cap de locuitor), în timp ce în țările cu venituri ridicate acestea sunt de aproximativ 80%.
„Prea mult timp, copiii care suferă de cancer nu au avut acces la medicamente care le salvează viața”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit OMS, circa 400.000 de copii dezvoltă cancer în fiecare an, majoritatea având acces limitat la resurse medicale. „Se estimează că 70% dintre copiii aflați în această situație mor de cancer din cauza unor factori precum lipsa unui tratament adecvat, întreruperile tratamentului sau medicamentele de proastă calitate”, a detaliat agenția.
Campania este realizată în parteneriat cu Spitalul de Cercetare Pediatrică St. Jude din Memphis, Statele Unite, care a finanțat lansarea sa cu 200 de milioane de dolari (194 de milioane de euro).