În opinia lui Medvedev, dialogul dintre Trump și Putin a stârnit îngrijorarea unor politicieni europeni că cei doi lideri ar putea încerca să încheie un acord privind războiul din Ucraina în condiţii dezavantajoase pentru Kiev.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că regretă faptul că administraţia americană a făcut deja „concesii” Rusiei, chiar înainte de începerea discuţiilor. „Europa frigidă şi bătrână este înnebunită de gelozie şi furie”, a scris Medvedev, fost preşedinte rus, pe Telegram.
El a confirmat că Europa nu a fost avertizată cu privire la convorbirea Putin-Trump sau consultată cu privire la conţinutul acesteia. „Aceasta arată rolul său real în lume”, a comentat el. „Vremea Europei a trecut”, a conchis Dmitri Medvedev.
Potrivit secretarului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, președintele rus l-a invitat pe Trump la Moscova. „Președintele rus l-a invitat pe președintele SUA să viziteze Moscova”, a declarat Peskov.
Potrivit acestuia, conversația a durat aproape o oră și jumătate. „A fost o conversație telefonică foarte lungă. A durat aproape o oră și jumătate. Șefii de stat au discutat chestiuni legate de schimbul de cetățeni ruși și americani. […] De asemenea, a fost discutată problema unei reglementări în Ucraina. Președintele Trump s-a pronunțat în favoarea unei încetări rapide a ostilităților și a unei soluții pașnice la această problemă.”
„Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele rus Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte.
Amândoi am reflectat asupra marii istorii a națiunilor noastre și asupra faptului că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți! Fiecare dintre noi a vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre respective și despre marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună.
Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit motto-ul meu foarte puternic de campanie, „BUNUL SIMȚ”. Amândoi credem foarte mult în el. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile.
De asemenea, am convenit ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Ucrainei, Zelenski, pentru a-l informa cu privire la conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum.
I-am rugat pe secretarul de stat Marco Rubio, pe directorul CIA John Ratcliffe, pe consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și pe ambasadorul și trimisul special Steve Witkoff să conducă negocierile care, sunt convins, vor avea succes.
Milioane de oameni au murit într-un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost eu președinte, dar a avut loc, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă alte vieți! Doresc să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și eforturile sale în legătură cu acest apel și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la o concluzie de succes, sperăm în curând!”, a declarat Donald Trump după discuția cu Vladimir Putin.
De asemenea, Donald Trump a avut o discuție și cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, miercuri seara, care a durat aproximativ o oră.