- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: ”Președintele Austriei are o opinie favorabilă României, însă decizia finală aparține guvernului”

05 Dec, 22:02 • Cornel Ghimeșan
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, are o atitudine favorabilă în ceea ce privește aderarea României în spațiul Schengen, însă din păcate, el nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.
Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: ”Președintele Austriei are o opinie favorabilă României, însă decizia finală aparține guvernului”

Emil Hurezeanu dă asigurări că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer, dar și pe ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare intrării în spațiul Schengen.

Citește și Afaceriștii din România pun tunurile pe Austria, care interzice țara noastră în Schengen: „Nu putem deconta politicile ineficiente ale UE”

Președintele Austriei susține aderarea României la Schengen

Ambasadorul României în Austria spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele membre să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen.

”Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.

Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a declarat Emil Hurezeanu.

În cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE în Austria cu președintele Alexander Van der Bellen, care a avut loc săptămâna trecută, la Viena, acesta s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen, spun surse diplomatice europene, potrivit G4media.

Potrivit acelorași surse, președintele federal a precizat că poziția sa este intens critică de cancelarul Austriei. Acesta s-a exprimat în sensul că nu înțelege de ce există această blocadă împotriva României, mai ales că rapoartele Frontex sunt pozitive.

Emil Hurezeanu confirmă faptul că Van der Bellen ar fi spus că ”blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Când va fi stabilită aderarea României la Schengen

Miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consilul JAI) va stabili la întâlnirea din 8-9 decembrie când va avea loc aderrarea României la Spaţiul Schengen. Uniunea Europeană a publicat deja programul oficial al reuniunii de la Bruxelles, iar aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen figurează la primul punct al ordinii de zi.

După ce Klaus Iohannis spunea că votul ar putea fi amânat cu o lună sau două, Austria rămâne principalul obstacol în calea aderării României la Spaţiul Schengen, în ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene.

Pe 8 şi 9 decembrie, miniştrii de interne din ţările UE se vor reuni la Bruxelles şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, se arată pe site-ul oficial al Consiliului UE.

Al doilea punct pe ordinea de zi se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului, migraţia fiind, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.

Citește și VIDEO. Ministrul Aurescu: România și Croația sunt gata de aderare la Schengen

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult