- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Hoții nu mai au șanse! Magazinele din Spania au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de măsline

20 Nov, 12:20 • Fundeanu Madalina
În Spania, supermarketurile au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de gătit pentru cei care fură uleiul pentru a-l vinde ulterior. Prețul acestuia a crescut cu 150% în ultimii 2 ani.
Hoții nu mai au șanse! Magazinele din Spania au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de măsline

În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, supermarketurile au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de gătit. Prețul acestui aliment a crescut cu 150% în ultimii 2 ani, din cauza unei secete extreme, care a afectat recolta de măsline din sudul Peninsulei Iberice. Dacă în supermarket o sticlă de un litru ajunge să coste 14.5 euro, hoții îl fură din magazine pentru a-l vinde ulterior, relatează Reuters, potrivit Digi24.

Sisteme antifurt pentru sticlele de ulei

O sticlă de un litru de ulei de măsline extravirgin se vinde în unele supermarketuri cu 14,5 euro (15,77 dolari), determinând retailerii să includă alimentul în categoria produselor la care se instalează etichete de securitate, alături de băuturi, cosmetice şi electrocasnice.

„Asistăm la o creștere semnificativă a furturilor din magazine. Uleiul de măsline a devenit un produs pe care aceștia îl pot fura. Prețul uleiului de măsline, care acum este în mod oficial de 8 euro pe litru, a crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă extremă a afectat recoltele din sudul țării, lucru care a determinat grupurile organizate de hoți să fure uleiul pentru a-l revinde”, a declarat Ruben Navarro, directorul executiv al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia.

Citește și: Veste bună pentru milioane de români! Cine va beneficia în continuare de pachetele cu alimente oferite de stat, în 2024

sisteme antifurt pentru ulei
sisteme antifurt pentru ulei

Începând din septembrie, Tu Super a legat cu lanțuri sticle mari de 5 litri și le-a fixat cu lacăte pe rafturi pentru a preveni furtul.

„Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat”, a mai precizat Navarro.

Tu Super nu este singurul magazin care acordă mai multă atenție securității. În unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu sisteme antifurt electronice care trebuie să fie îndepărtate de către personal. Poliția spaniolă a mai descoperit furturi ale acestui aliment din fabrici, iar în octombrie a arestat două persoane în cadrul unei anchete privind furtul a 56 de tone de ulei de măsline extravirgin.

STC, o companie spaniolă care oferă retailerilor soluţii contra hoţilor, a înregistrat o creştere de 12 ori a comenzilor de la supermarketuri în această vară pentru dispozitive de protecţie a sticlelor. În mod obişnuit familiile din Spania cumpără en-gros ulei de măsline pentru gătit.

Fiind printre cei mai mari consumatori globali de ulei de măsline, spaniolii şi-au redus deja consumul: în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, vânzările au scăzut cu 17%, conform datelor NielsenIQ. Organizaţia spaniolă de afaceri CEOE susţine că anul trecut furturile repetate de la retaileri au crescut cu 30% iar anul acesta cu încă 12%.

În Spania, furturile de articole în valoare de mai puțin de 400 de euro nu sunt pedepsite decât dacă este vorba de o infracțiune comisă în mod repetat. Hoţii profită de numărul mic de angajaţi din magazine, susţine Navarro, care atrage atenţia asupra presiunilor hoţilor asupra angajaţilor, care exacerbează deficitul de forţă de muncă.

„Propriii noștri angajați trăiesc cu frică după jafuri… unii dintre ei ajung chiar să își dea demisia”, a explicat acesta.

Vezi și: Cât costă un brad de Crăciun la Carrefour. Pentru cei din categoria „premium” va trebui să scoți bani frumoși din buzunar