- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italienii se revoltă împotriva ChatGPT. Motivul pentru care Italia amenință compania Open AI cu amenzi de peste 20 de milioane de euro

31 Mar, 22:28 • Bumbeneci Diana
Autoritățile din Italia au ordonat, vineri, interzicerea ChatGPT. Oamenii legii au luat decizia în regim de urgență din cauza presupuselor încălcări ale confidențialității și amenință Open AI cu amenzi de milioane de euro.
Italienii se revoltă împotriva ChatGPT.  Motivul pentru care Italia amenință compania Open AI cu amenzi de peste 20 de milioane de euro

Italienii nu mai sunt de acord cu tehnica Open AI și au anunţat vineri că au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT. Autoritățile din domeniu au luat această decizie în regim de urgență, pe motiv că CHAtGPT  nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, scrie Agerpres.

Hotărârea bruscă luată de Italia va avea drept consecinţă „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT”. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia

Open AI, amenințată de italieni cu amenzi de 20 de milioane de euro

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a devenit rapid utilizat de milioane de persoane. Mulți dintre utilizatori au fost cu adevprat impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări destul de complexe, de a compune sonete şi chiar de a promova examene.

Mai mult, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare. În acelaşi comunicat, Autoritatea italiană a explicat oficial că ChatGPT „a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată”

Autoritatea italiană susține în prezent că ChatGPT prezintă „absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a ‘instrui’ algoritmii care fac să funcţioneze platforma”.

Chat CPT Open AI
Chat CPT Open AI

Mai mult, în contextul în care acest robot conversaţional se adresează persoanelor de peste 13 ani, „Autoritatea pune accentul pe faptul că absenţa oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare”.

Autoritatea italiană a cerut Open AI „să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate” pentru remedierea situaţiei, „sub sancţiunea unei penalităţi de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obţinută anual la nivel mondial”.

Anunţul făcut chiar în cursul zilei de azi apare într-o perioadă în care Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

De altfel, Elon Musk şi sute de experţi de la nivel mondial au lansat miercuri un apel public prin care au cerut o pauză de şase luni în cercetările ce privesc inteligenţele artificiale mai puternice decât ChatGPT 4, modelul Open AI lansat la jumătatea lunii martie, evocând „riscuri majore pentru omenire”.

Vezi și: Mircea Geoană NU mai poate candida la alegerile prezidențiale din România. Vestea de ultimă oră pe care a primit-o acesta de la Alianța Nord-Atlantică. Cu cine ar putea ieși PSD la rampă în lipsa secretarului adjunct NATO

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult