- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar general al NATO. Președintele trebuie să obţină sprijinul tuturor celor 31 de ţări membre pentru această funcție

22 Feb, 20:20 • Adrian Popovici
Surse politice afirmă că aliații NATO au fost informați oficial de către România cu privire la propunerea de a-l nominaliza pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al Alianței. Această decizie vine în urma exprimării publice a disponibilității sale de a prelua conducerea NATO în trecut.
Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar general al NATO. Președintele trebuie să obţină sprijinul tuturor celor 31 de ţări membre pentru această funcție

Klaus Iohannis a fost anunțat în mod oficial ca propunerea pe care România o va face pentru funcția de Secretar-General al NATO, conform surselor Antena 3 CNN. Surse politice afirmă că aliații NATO au fost informați oficial de către România cu privire la propunerea de a-l nominaliza pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al Alianței. Această decizie vine în urma exprimării publice a disponibilității sale de a prelua conducerea NATO în trecut.

Jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, care este și corespondent la Casa Albă, a dezvăluit informația prin intermediul unei postări pe platforma X. Totuși, Administrația Prezidențială a declarat, însă, că „nu comentează zvonuri”.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a aceasta pe Twitter.

https://twitter.com/JenniferJJacobs/status/1760688045697986925?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1760688045697986925%7Ctwgr%5E33b30fe1bd0cbaf26a9319807bfaa7fabda2bf99%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.antena3.ro%2Fpolitica%2Fromania-anunt-oficial-nato-propune-klaus-iohannis-secretar-general-alianta-701639.html

Citește și: Ce se va întâmpla cu președintele Klaus Iohannis după finalul mandatului. Ciolacu: „Românii vor o voce puternică românească în structurile europene”

Propunerea lui Klaus Iohannis, complică procesul de alegere a unui nou secretar general al NATO

Informația privind propunerea lui Klaus Iohannis pentru cea mai importantă poziție din NATO a venit în aceeași zi în care s-a aflat că Joe Biden, precum și guvernul britanic, îl susțin pe premierul olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul șef al Alianței.

O eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis, care ar putea să-și încheie mandatul de președinte în România mai devreme, dată fiind posibilitatea ca alegerile să aibă loc în septembrie conform anunțului coalitiei, ar putea complica procesul de desemnare a succesorului lui Jens Stoltenberg. Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie ales prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obțină sprijinul tuturor celor 31 de țări membre.

Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar general al NATO. Foto arhivă
Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar general al NATO. Foto arhivă

Orice aspirant la această funcție trebuie să treacă de Turcia și Ungaria, care s-au dovedit a fi principalele obstacole în calea acceptării de noi membri în trecut. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a susține candidatura lui Rutte, în timp ce Ungaria a avut divergențe de lungă durată cu premierul olandez. În conformitate cu regulile NATO, secretarul general al Alianței trebuie să fie un civil european, în timp ce comandantul suprem al forțelor NATO din Europa trebuie să fie un general american, iar cartierul general militar este situat la Mons, în Belgia.

În ultimul timp, mai multe personalități și-au manifestat disponibilitatea de a conduce NATO. S-a speculat că Alianța ar putea fi condusă de o femeie, însă și fostul premier britanic Boris Johnson și-ar dori să preia această poziție.

Citește și: Klaus Iohannis a știut ce negocieri s-au purtat în coaliție despre comasarea alegerilor. Ciucă: „A fost informat, asta este altceva”