- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin. Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul în Parlamentul European

23 Nov, 19:27 • Cornel Ghimeșan
Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului și care utilizează mijloace de terorism, solicitare făcută în mod repetat Occidentului de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De asemenea, instituţia de la Strasbourg cere includerea grupării lui Ramzan Kadîrov pe lista teroriștilor.
Lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin. Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul în Parlamentul European

Lovitură devastatoare pentru Vladimir Putin. Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Textul rezoluţiei se referă la atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi de reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război.

Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, astfel că Parlamentul European le solicită UE şi statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă, ceea ce ar permite o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

Citeşte şi: Războiul dintre Rusia și Ucraina nu pare să aibă final. Mircea Geoană: „nu excludem și operațiuni militare în timpul iernii. Din păcate nu vedem condiții reunite pentru o soluționare”

Parlamentul European a mai cerut includerea organizaţiei paramilitare ruse Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de Kadîroviţi, precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia pe lista UE a teroriştilor.

Parlamentul European mai cere Uniunii Europene:

  • să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite;
  • să reducă relaţiile diplomatice cu Rusia;
  • să fie menţinute la nivelul minim absolut contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi;
  • instituţiile din UE afiliate statului rus care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise şi interzise.
„Parlamentul European recunoaşte Federaţia Rusă ca stat sponsor al terorismului. Tocmai am votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European o rezoluţie, pe care am co-iniţiat-o, în care recunoaştem Rusia ca stat sponsor al terorismului şi care utilizează mijloace de terorism. Atrocităţile comise de Federaţia Rusă împotriva populaţiei civile din Ucraina, oameni nevinovaţi, bombardarea blocurilor şi altor clădiri civile reprezintă acte de teroare şi constituie crime de război”, a scris Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, pe Facebook.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult