- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criza bântuie Marea Britanie. Cifrele care dau coșmaruri cetățenilor de rând

29 Nov, 14:33 • Stefan Simion
2022 a fost un an dificil din punct de vedere financiar, pentru cetățenii de rând, pe fondul inflației explozive. Totuși, abia din 2023 va începe greul, avertizează economiștii. 
Criza bântuie Marea Britanie. Cifrele care dau coșmaruri cetățenilor de rând

Cifrele confirmă faptul că Europa se îndreaptă spre o criză economică. În Marea Britanie de exemplu, numărul de credite ipotecare aprobate de bănci a scăzut puternic, la cel mai mic nivel din iunie 2020. Astfel, Banca Angliei a subliniat încetinirea bruscă de pe piața imobiliară.

Luna trecută, creditorii au aprobat 58.977 de credite ipotecare pentru achiziționarea de locuinţe, în scădere de la 65.967 în septembrie, informează ZF, care citează surse guvernamentale.

Prețurile locuințelor ar urma să scadă cu 5% anul viitor, după ce au crescut cu 24% la începutul anului 2020, arată datele oficiale.

De asemenea, datele publicate marţi de Banca Angliei au arătat indicat următoarele: creşterea netă a împrumuturilor ipotecare în octombrie a fost mai mică decât se aştepta, la 3,966 miliarde de lire sterline (4,75 miliarde de dolari), în scădere bruscă faţă de 5,878 miliarde de lire sterline în septembrie. Astfel, a fost consemnată cea mai mică valoare din noiembrie 2021.

În ceea ce privește împrumuturile de consum, acestea au crescut în termene nete cu 769 de milioane de lire sterline în octombrie. Astfel, s-a reluat uşor de la creşterea de 608 milioane de lire din septembrie.

 

Piața imobiliară scade, dar antreprenorii au simțit miros de bani

 

Pentru 2023, prețurile la imobiliare ar puta să scadă și în România. Între timp, din ce în ce mai mulți antreprenori-vedetă și-au anunțat intrarea în piață. Printre ei, Dragoș Petrescu, de la City Grill și Ștefan „ȘîEu” Mandachi, de la Spartan.

Juratul de la „Imperiul Leilor” are în plan construcția unui apart-hotel cu o capacitate de 54 de persoane și spații comerciale adiacente, la intrarea în complexul rezidențial Paradisul Verde din Corbeanca. Firma Paradisul Verde Investment controlată, indirect, are în propietate un teren de aproximativ 3.200 de metri pătrați în complexul rezidențial pe care în prezent sunt o serie de magazine și o vilă. Investitorul și-a propus să demoleze o parte din clădirile existente pe teren și să construiască în loc o clădire dedicată spațiilor comerciale și alta cu funcțiune de apart-hotel. Prin această inițiativă, suprafața desfășurată a clădirilor existente pe teren va crește de la circa 1.000 de metri pătrați la circa 2.500 de metri pătrați.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult