- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mii de medicii au intrat în grevă trei zile! Ce vor cadrele medicale fără de care nu mai vor să lucreze

14 Mar, 13:45 • Constantin Cristina
Mii de medici din spitalele britanice au început o grevă de trei zile pentru a cere măriri de salariu. Grevele au afectat și alte profesii din Marea Britanie.
Mii de medicii au intrat în grevă trei zile! Ce vor cadrele medicale fără de care nu mai vor să lucreze

Mii de medici din spitalele britanice au intrat în grevă de trei zile, lăsând în spate o săptămână plină de mișcări sociale în Regatul Unit, a informat AFP.

Greva a afectat mai multe profesii

În ultimele luni din Marea Britanie, grevele au afectat mai multe domenii, unde inflația depășește la acest moment 10%. Medicii, lucrători ai căilor ferate, polițiștii de frontieră, profesori au ieșit în stradă pentru a cere majorări salariale, pe fondul creșterii prețurilor în industria alimentară, a notat ziare.com.

Citește și: Alertă de călătorie emisă de MAE. Grevă pe marile aeroporturi. Cursele aeriene pot înregistra perturbări

Miercuri, guvernul urmează să susțină o ședință în care va prezenta bugetul, zi în care funcționari, profesori, conductori au metroului londonez şi jurnalişti de la BBC, printre alţii, vor înceta lucrul, iar o manifestaţie este programată la Londra, în cartierul guvernamental Westminster.

Cadrele medicale au pornit această grevă luni, când membri sindicatului British Medical Association (BMA) au pus pichetele de grevă în fața spitalelor.

Greva medicilor din Marea Britanie
Greva medicilor din Marea Britanie

Potrivit BMA, aceşti medici au pierdut, 26% din salarii începând din 2008, când serviciilor de sănătate le-a fost impusă o cură de austeritate. O campanie lansată de sindicat afirmă că medicii aflaţi la început de carieră sunt plătiţi mai prost decât chelnerii din cafenele, primind în jur de 14 lire sterline, echivalentul a 15,8 euro/1h.

”Credeam că, devenind medic, voi fi independentă financiar, dar nu este aşa. Cu împrumuturile pentru taxele de şcolarizare şi împrumuturile personale, am ieşit din facultatea de medicină cu o datorie de peste 100.000 de lire sterline. Astăzi, salariul nu îmi permite nici măcar să îmi repar maşina în caz de nevoie”, a declarat Becky Bates, o tânără absolventă din centrul Angliei.

Șefii NHS, serviciul public de sănătate, au spus că sunt îngrijorați de situația provocată, dar și de consecințele care urmează să-i afecteze pe pacienți.

NHS trece printr-o criză profundă, fiind slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei. Pe 6 februarie, NHS s-a confruntat cu cea mai importantă grevă de la înfiinţarea sa în 1948, infirmierele şi angajaţii de pe ambulanţe încetând lucrul pentru prima dată în aceeaşi zi.

Alte articole: MAE avertizează românii din Franța. Greva generală se prelungește și afectează circulația feroviară