- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

MOL va cere o dispensă din partea UE, pentru a putea exporta produse din petrol rusesc

03 Jul, 21:36 • Stefan Simion
Grupul MOL, cel mai important grup energetic din Ungaria, are nevoie de o dispensă din partea Uniunii Europene pentru a putea să exporte produse obținute din petrol rusesc. Ungaria, prin vocea ministrului de Externe, a anunțat că va face toate demersurile astfel încât să obțină prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancţiunile împotriva Rusiei, ceea ce ar face posibil ca rafinăria Slovnaft, parte a grupului Mol, să poată exporta produsele obținute din petrol rusesc.
MOL va cere o dispensă din partea UE, pentru a putea exporta produse din petrol rusesc

Grupul MOL cere o derogare de la Uniunea Europeană, astfel încât rafinăria pe care o deține în Slovacia să poată exporta, pentru încă un an, produsele obținute din petrol rusesc. Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a confirmat că Ungaria va face demersurile către UE pentru obținerea unei dispense din partea UE, în acest sens.  În fapt, este necesar încă un an pentru ca investițiile făcute de grupul maghiar MOL în rafinăria pe care o are în Slovacia, Slovnaft, să fie finalizate, pentru a se putea crește volumul de ției non rusesc pe care aceasta îl folosește.

Citește și  Țara care interzice definitiv pungile de plastic! Nerespectare noii măsuri atrage amenzi de până …

”Este nevoie de continuarea acestor investiţii cu încă un an, prin urmare solicităm UE să prelungească cu un an scutirea de la sancţiuni care le permite MOL şi Slovnaft, care face parte din grup, să exporte produse rafinate din petrol rusesc în Cehia”, a declarat Peter Szijjarto, citat de news.ro.

Slovnaft este rafinăria din Slovacia care face parte din grupul maghiar MOL. Slovacia primeşte acum aproape tot ţiţeiul său din Rusia prin conducta Druşba. În urma investițiilor făcute, se va diminua substanțial volumul de petrol care va veni din Rusia, dar mai este necesar un termen de minim un an, în acest sens.

Citeștte și Companiile în care angajații primesc subvenții lunare echivalent cu 6 salarii pentru bunăstarea familiei

La rândul său, directorul general al MOl Ungaria a explicat că procentul de petrol non-rus pe care s-a bazat rafinăria Slovnaft, parte a grupului MOL, a fost unul insignifiant, dar că se va ajunge la un cuantum semnificat, aproape o treime, până la finele acestui an.

”Ne-am dori să putem decide în mod liber, la sfârşitul anului 2025, când, cât şi ce tip de petrol vrem să trimitem în ce rafinărie… până la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026. Anul trecut, doar aproximativ 5% din aprovizionarea cu petrol a Slovnaft a fost non-rusă, dar ponderea va creşte la aproximativ 30%-35%, sau 2 milioane de tone, până la sfârşitul lui 2023”, a declarat  directorul general al MOL, Zsolt Hernadi.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult